Pasztet z soczewicy i marchewki

10:25:00

Prawdziwie jesienne smaki. Pasztet z soczewicy i marchewki to jeden z moich ulubionych pasztetów. Za tymi mięsnymi nie przepadam, ale wegetariańskie mogłabym jeść na okrągło - są takie pyszne! Soczewica to dobre źródło białka, warto więc włączyć ją do swojej diety. Pasztet ma zwartą strukturę i piękny kolor, dobrze się kroi i nie kruszy. Bardzo polecam, jest szybki w wykonaniu i niezwykle smaczny!




Inspiracja z bloga Pozytywne Żywienie

Składniki na 1 keksówkę:

  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
  • przyprawy: łyżeczka soli, pieprzu i słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki curry, szczypta kminu rzymskiego, szczypta cynamonu, szczypta chilli
  • garść słonecznika i maku do posypania
Do garnka wlać 2 szklanki wody, zagotować. Dodać szczyptę soli, wsypać soczewicę i gotować przez kilkanaście minut, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. Jeśli nadmiar wody nie został wchłonięty - odcedzić. Pozostawić do lekkiego przestudzenia.

Marchew i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać starte warzywa oraz przeciśnięte ząbki czosnku i dusić przez kilka minut. Dodać przyprawy i pastę curry. Zawartość patelni wymieszać w misce z soczewicą. Spróbować, czy masa jest dobrze doprawiona, dodać jajka i wymieszać. Przelać do keksówki (o wym. dolnych 27 x 9 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypać słonecznikiem i makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 40 minut. Wystudzić przed pokrojeniem.

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. świetny w zasadzie na każdy posiłek- na śniadanie do pieczywa, czy dodatek do obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor i na pewno cudny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda, musi świetnie smakować na kromce domowego chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja czy warzywny czy mięsny bardzo lubię :)
    Ale ten wygrywa za kolor! <3 ciekawe jak smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałem, polecam! Coś wspaniałego ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy