Kokosowy pudding z kaszy owsianej

07:00:00

Wszyscy dobrze znamy płatki owsiane. Z rozpoznawalnością kaszy owsianej jest nieco gorzej.  Pora to zmienić!  Kasza ma bowiem przewagę nad płatkami, ze względu na to, że jest mniej przetworzona. Przez bogactwo błonnika i składników mineralnych zasługuje na chwilę uwagi. Nadaje się zarówno na słono, jak i na słodko. W kokosowym puddingu sprawdziła się rewelacyjnie!



Kokosowy pudding z kaszy owsianej

Składniki na 2 pucharki:
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • ¾ szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy owsianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki


W garnku zagotować mleko i mleko kokosowe. Dodać szczyptę soli i cukier trzcinowy, wsypać kaszę. Mieszając, gotować przez około 20-30 minut, aż kasza wchłonie większość mleka i będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę oleju kokosowego i likier kokosowy, według uznania. Garnek z kaszą zestawić z ognia, przykryć pokrywą i pozostawić do ostygnięcia. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksować kaszę na gładką masę.
Tak przygotowany pudding przełożyć do pucharków, zostawiając po łyżce masy na wierzch. Udekorować dżemem, przykryć resztą kaszy i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić lub podawać od razu.

WSKAZÓWKA: Jeśli kasza w czasie gotowania szybko wchłonie płyn, dolejmy nieco więcej mleka, by się nie przypaliła. Z kolei jeżeli nie posiadamy blendera, możemy podać pudding w podstawowej postaci, bez dodatkowego rozdrabniania kaszy.



To już trzeci przepis, który stworzyłam w ramach współpracy przy kampanii "Lubię Kaszę", sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
. Zachęcam do obserwowania fanpage'a kampanii na Facebooku, gdzie czekają na Was różne niespodzianki :) Po więcej inspiracji zapraszam na stronę lubiekasze.pl

You Might Also Like

5 komentarze

  1. same pyszności :)
    zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie puddingi :) świetna opcja na śniadanie albo na deser!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i brzmi pysznie.

    Pozdrawiam. U mnie też kokosowo... ale nasionka chia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jak w smaku? Da się ugotować jak płatki?
    Chociaż kochana powiem Ci, iż płatki owsiane zwykłe są nieprzetworzone :) płatki typu błyskawiczne- one owszem, i to bardzo!
    A taką kasze wszamałabym jak nic.. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama kasza jest o wiele twardsza od płatków owsianych, przez co wymaga dłuższego gotowania (20-25 minut).

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy