Jabłkowy omlet owsiany (najlepszy)

06:52:00

Śmiało mogę powiedzieć, że omlet owsiany przerobiłam już kilkadziesiąt (o ile nie kilkaset!) razy. Ostatnio to jedno z moich ulubionych śniadań, dlatego dopracowałam przepis do perfekcji ;) Wersję z jabłkami lubię chyba najbardziej! Taki placek potrafi utrzymać mój głód w ryzach nawet przez 3-4 godziny. To porządna dawka wartościowych kalorii pochodząch z płatków owsianych i jajek. Dodatek startego jabłka sprawia, że omlet jest przyjemnie wilgotny i lekko słodki. Cynamon natomiast reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając jego gwałtownym spadkom. Sposób wykonania jest banalnie prosty - jeśli więc znudziły Wam się kanapki czy owsianki, koniecznie spróbujcie tego omletu!





Składniki na 1 omlet:

  • 1/2 jabłka
  • 2 białka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • opcjonalnie: odrobina cukru/miodu lub mała garść rodzynek/orzechów
  • dżem/twarożek/masło orzechowe - do podania


Jabłko zetrzeć na grubych oczkach tarki. Jeśli jest bardzo soczyste, delikatnie odcisnąć nadmiar soku (i wypić :) ). W misce umieścić wszystkie składniki i za pomocą blendera zmiksować wszystko na dość jednolitą masę, tak, by płatki zostały rozdrobnione (w masie powinny się pojawić drobne pęcherzyki powietrza - wtedy omlet będzie puszysty). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać masę i postawić na małym ogniu. Smażyć, aż spód będzie rumiany, po czym nakryć patelnię pokrywką i odwrócić do góry nogami - tak, by omlet znalazł się na pokrywce. Delikatnie zsunąć placek z powrotem na patelnię (nieusmażoną stroną do dołu). Smażyć jeszcze przez ok. minutę.
Gotowy omlet przełożyć na talerz i posmarować ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Omlet wygląda wspaniale! Bardzo puszysty i do tego z musem jabłkowym - wspomnienie dzieciństwa :) nie wiedziałam, że cynamon reguluje poziom cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie i można się najeść, a przy tym zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, takie śniadanie to dopiero dobre rozpoczęcie dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  4. też ostatnio kocham się w różnego rodzaju plackach, czy to w wersji śniadaniowej czy obiadowej ;)
    Mniam :) zjadłabym z wielką chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudowny omlet! Grubiutki, puszysty i na pewno nie tylko smaczny, ale i sycący! Jutro robię <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy