Szakszuka z pomidorami i cukinią

06:30:00

Rozgrzewająca, dodająca energii, niesamowicie pyszna. Szakszuka z pomidorami i cukinią to potrawa, którą ostatnio powtarzam bardzo chętnie. Lubię zacząć dzień od takiego śniadania. Jajka w połączeniu z gęstym, pomidorowo-warzywnym sosem tworzą bardzo smaczną całość. Polecam wypróbować!



Składniki:
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 pomidor malinowy
1/4 czerwonej papryki
1/4 cukinii
1 lub 2 jajka
sól, pieprz, świeża bazylia, kurkuma, słodka papryka

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty ząbek czosnku i smażyć przez kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać pokrojoną dość drobno cukinię, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Pomidora sparzyć i obrać. Pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Dodać szczyptę kurkumy i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Dusić przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną i na patelni zacznie tworzyć się sos. Wtedy wbić jajka (ostrożnie, by nie uszkodzić żółtek). Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez kilka minut, aż białka się zetną. Potrawę posypać porwanymi listkami bazylii. Podawać z chlebem jako ciepłe danie.

Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Uwielbiam to danie, szczególnie właśnie podczas jesiennych zawirowań pogodowych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłam na kolację. Bardzo smaczne, pożywne i rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy