Ciasta/ Serniki

Sernik karmelowy

Tego sernika chyba nie muszę nikomu zachwalać 😉 Przepyszny, kremowy, karmelowy. Wzbogacony o delikatny aromat rumu. Prawdziwie jesienne smaki na powitanie nowej pory roku.

Składniki:

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie*
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kajmaku
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany 30 %
  • Polewa:
  • 250 ml śmietany 12%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kajmaku
  • 1 łyżeczka karmelowej Inki – opcjonalnie

*jeśli macie wybór, zdecydowanie polecam kupno twarogu w kostce i zmielenie go samodzielne
Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść w jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dnie formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Podpiec w 180 stopniach przez około 15 minut, ostudzić.
W misie miksera połączyć twaróg, mascarpone, cukier, rum, kajmak, szczyptę soli oraz budyń. Włączyć niskie obroty miksera i dodawać po jednym jajku, miksując około 20 sekund przed dodaniem kolejnego. Na końcu dodać śmietanę i zmiksować krótko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec przez około 60-70 minut w 160 stopniach. 
Przygotować polewę: śmietanę zmiksować z cukrem, kajmakiem i – opcjonalnie – karmelową inką. Wylać na sernik i piec jeszcze przez 15 minut. 
Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia w piekarniku. Ostudzony przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem można polać sosem karmelowym.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj