Sernik karmelowy

06:40:00

Tego sernika chyba nie muszę nikomu zachwalać ;) Przepyszny, kremowy, karmelowy. Wzbogacony o delikatny aromat rumu. Prawdziwie jesienne smaki na powitanie nowej pory roku.




Składniki:

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie*
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kajmaku
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany 30 %
  • Polewa:
  • 250 ml śmietany 12%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kajmaku
  • 1 łyżeczka karmelowej Inki - opcjonalnie


*jeśli macie wybór, zdecydowanie polecam kupno twarogu w kostce i zmielenie go samodzielne

Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść w jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dnie formy o wymiarach 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Podpiec w 180 stopniach przez około 15 minut, ostudzić.
W misie miksera połączyć twaróg, mascarpone, cukier, rum, kajmak, szczyptę soli oraz budyń. Włączyć niskie obroty miksera i dodawać po jednym jajku, miksując około 20 sekund przed dodaniem kolejnego. Na końcu dodać śmietanę i zmiksować krótko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec przez około 60-70 minut w 160 stopniach. 
Przygotować polewę: śmietanę zmiksować z cukrem, kajmakiem i - opcjonalnie - karmelową inką. Wylać na sernik i piec jeszcze przez 15 minut. 
Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia w piekarniku. Ostudzony przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem można polać sosem karmelowym.

Smacznego!

You Might Also Like

6 komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo przepraszam Maja za usunięcie tak pozytywnego komentarza! Przypadkiem kliknęłam nie ten przycisk, co chciałam...

      Usuń
  2. mnie nie musisz przekonywać, ani trochę! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, cudowny jest ten sernik! :)
    Od razu mam ochotę na kawałek tego cuda! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Thank you, your experience is quite encouraging to me. I think this is the best option for me at the moment.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy