Paszteciki-rybki z makrelą

06:30:00

Paszteciki z ciasta francuskiego w zabawnym kształcie to świetny sposób na efektowne podanie ryby. Taki pomysł z pewnością spodoba się dzieciom, które chętniej sięgną po chrupiące rybki skrywające farsz z makreli. Ale dorosłym też posmakuje, możecie być pewni :) Polecam szczególnie jako dodatek do barszczu lub przekąskę. W przepisie wykorzystałam pastę z makreli i suszonych pomidorów, która już pojawiła się na blogu.





Składniki na ok. 6 rybek:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/2 porcji pasty z makreli
  • 1 żółtko
  • 6 ziarenek pieprzu (jako oko rybki)

Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować i podzielić na 12 prostokątów. Na środku 6 prostokątów ułożyć łyżkę pasty z makreli, zostawiając boki wolne (1). Posmarować je roztrzepanym żółtkiem, przykryć wolnym kawałkiem ciasta i dobrze zlepić. Za pomocą ostrego noża wyciąć kształt rybki (2), zrobić nacięcia imitujące łuski i uśmiech. W miejscu oka włożyć ziarno pieprzu. Rybki przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową lub papierem, posmarować żółtkiem (3). Piec przez około 20-25 minut w temp. 190 stopni. Podawać na sałacie lub jako dodatek do barszczu.


Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy