Chrupiące kulki kalafiorowe z mozzarellą

06:30:00


Jeśli szukacie sposobu na odczarowanie zwyczajnego i niezbyt wyrazistego w smaku kalafiora, mam na to sposób. Chrupiące kulki kalafiorowe z mozzarellą! Świetne jako przekąska lub samodzielny posiłek. Sprawdzą się na obiad i na przyjęcie. Ciągnący, serowy środek na pewno przypadnie do gustu każdemu niejadkowi... Polecam!



Składniki na ok. 12 szt:

  • 1 mała główka kalafiora
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki startego żółtego sera
  • 12 kulek mini mozzarelli
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta chilli
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • Ponadto:
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia


Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Do gotującej wody włożyć kalafiora i gotować przez kilkanaście minut, aż będzie miękki. Odcedzić i ostudzić.
Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, wrzucić cebulę i zeszklić ją, mieszając. Po kilku minutach na patelnię dodać pokrojony drobno czosnek i smażyć całość jeszcze przez minutę, mieszając.
W malakserze umieścić ugotowane różyczki kalafiora, podsmażoną cebulkę z czosnkiem i wszystkie przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do miski, dodać jajko, żółty ser, mąkę i bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę. Odrywać niewielkie porcje (wielkości mniejszej niż pięść), spłaszczać na dłoni i ułożyć na środku placuszka kulkę mozzarelli odsączoną z zalewy. Zlepić brzegi placuszka, formując zgrabną kulę. Tak przygotowane kulki obtaczać w jajku i panierować w bułce. W głębokim naczyniu rozgrzać olej. Wrzucać kulki partiami i smażyć na złoty kolor przez kilka minut, obracając je delikatnie podczas smażenia. Wyjąć łyżką cedzakową i układać na talerzu wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać najlepiej ciepłe, z kleksem kwaśnej śmietany lub ulubionym sosem. Mogą być także samodzielną przekąską na przyjęciach.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Zakochałam się ,lepsze niż trufle ...he,he.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dałoby się je usmażyć na patelni? Czy kalafior może być ugotowany na parze? Czy w związku z tym muszę czymś doprawić więcej skoro Ty gotujesz kalafiora z dodatkiem cukru i soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można ugotować kalafiora na parze. Proszę jednak pamiętać, że będziemy go miksować na puree, więc warzywo powinno być miękkie po ugotowaniu (a nie al dente).
      W tym przypadku radziłabym dodać do samej masy nieco więcej soli, wtedy kalafior nie będzie taki mdły.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy