Bezglutenowe tartaletki cytrynowe

09:50:00

Lubię podejmować wyzwania. Ostatnio miałam okazję zmierzyć się z bezglutenowymi wypiekami - z myślą o poznanej niedawno osobie, która glutenu nie toleruje. Pomyślałam, że to dobry pretekst na kolejne eksperymenty w kuchni. Na pierwszy ogień poszło kruche, bezglutenowe ciasto. Zrobiłam je z mąki kukurydzianej z dodatkiem skórki cytrynowej i żurawiny. Z części upiekłam małe ciasteczka (które, ku mojej uldze, zasmakowały obdarowanej), a drugą część przeznaczyłam na spody do tartaletek. Skoro w cieście zawarłam nutkę cytrynową, postanowiłam jeszcze bardziej wzmocnić ten orzeźwiający smak, wypełniając kruche foremki cytrynowym kremem. Wyszło pysznie, słodko-kwaśne desery to świetna propozycja na lato! Polecam, nie tylko osobom z nietolerancją glutenu.




Składniki (na 6 tartaletek)

  • Kruche ciasto:
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki ryżowej*
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli
  • 65 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Krem cytrynowy:
  • 3 jajka
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 130 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Dodatkowo:
  • ulubione owoce do dekoracji, u mnie jagody i porzeczki


* jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej, można zastąpić mąką pszenną

Przygotować krem cytrynowy: w dużym garnku zagotować wodę i umieścić nad nim miskę (tak, by nie dotykała powierzchni wody). W tak przygotowanej kąpieli parowej ubić jajka z cukrem, aż masa będzie puszysta i cukier się rozpuści. Dodać sok i skórkę z cytryny, ubijając, aż krem zgęstnieje. Zestawić garnek z nad pary i energicznie mieszając, dodać masło. Ubijać trzepaczką, aż całkowicie się roztopi. Gotowy krem przelać do słoika i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Bezglutenowe wypieki mają to do siebie, że są bardzo kruche - w razie potrzeby dodać do ciasta odrobinę zimnej wody, by składniki lepiej się połączyły. Wyrobione ciasto uformować w płaski dysk, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 3mm i wycinać koła o średnicy foremek na tartaletki. Wylepić ciastem każdą foremkę, nakłóć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-17 minut. Po upieczeniu pozostawić kruche spody do całkowitego ostudzenia.

Upieczone i schłodzone tartaletki napełniać kremem cytrynowym i posypać owocami (u mnie jagody i porzeczka). Wstawić do lodówki na jakiś czas, by krem nieco stężał.

Smacznego!


Przepis na krem cytrynowy zaczerpnięty z książki Cukiernia Lidla, s.36

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Pięknie wyglądają takie małe tartaletki, owoce zatopione w pyszny kremie kuszą ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wybornie :) Zastanawiam się, czy ciasto z tego przepisu można wykorzystać jako spód do dużej tarty?
    Pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak :) To ciasto jest bardzo uniwersalne, sprawdzi się zarówno jako kruche ciasteczka, spody do tartaletek oraz jako większa tarta.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Przyznaję cytrynowe ciasteczka były super, a te tarteletki wyglądają obłędnie :) Przepis koniecznie do wypróbowania. Aśka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, Asiu! :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy