Hummus buraczany

08:07:00

Bardzo lubię pożywne przekąski. Często jednak brakuje mi czegoś do pokrojonych warzyw. Czasem więc podaję je z masłem orzechowym, czasem z twarożkiem... a czasem z hummusem. I ta ostatnia propozycja chyba wygrywa w moim przekąskowych hitach. Hummus z burakiem jest przepyszny! Ta delikatna i ciekawie wyglądająca pasta z pewnością częściej zagości w moim menu ;)




Składniki (na dwie porcje jak na zdjęciu):

  • 1 ugotowany burak, wielkości mniejszej niż pięść
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/4 szklanki oleju sezamowego (można zastąpić oliwą)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sezamu
  • sól i pieprz

Sezam wsypać na suchą patelnię i podprażyć, mieszając, aż zacznie robić się złoty. Uważać, by nie przypalić sezamu. Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce. Ciecierzycę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokrojonymi warzywami lub chlebem.

Do hummusu będą pasowały także pieczone frytki z selera (klik)

You Might Also Like

6 komentarze

  1. oo.. a ja tak podanego hummusu nie jadlam! Ba.. robiłam raz nawet hummus ale jakos mi nie wyszedł :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, ja też robiłam zwykły i... jakoś mnie nie powalił. Ale ten z burakiem - pychota! Jest taki kremowy i uzależniający, naprawdę! :)

      Usuń
  2. Fajna propozycja - smakowicie i kolorowo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak, hummus najlepszy! choć jeszcze wysoko u mnie plasują się właśnie masła orzechowe i wegańskie pasztety :) a buraczki uwielbiam, także wiem, że ten hummus smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaki ma piękny kolor!: )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy