Jaglane brownies z serem i truskawkami

08:39:00


Chciałam to ciasto nazwać jaglane sernikobrownies, ale jeszcze ktoś by uznał, że ser w tym przepisie również jest zastąpiony kaszą.. Jest więc jaglane brownies z serem. Ale nie nazwa jest tu najważniejsza, tylko SMAK. A ten podbił moje podniebienie! Zmiksowana kasza jaglana daje fantastyczną, wilgotną strukturę ciasta. Jest wyczuwalna tylko pod warunkiem, że jej dobrze nie zblendujemy ;) Moi rodzice zupełnie nie zorientowali się, że jest to ciasto nietypowe. Bez grama mąki, bez masła i bez czekolady, jak w tradycyjnym brownies. Ale równie pyszne! Myślę, że smakiem nie odstępuje oryginalnej wersji. Bardzo polecam do wypróbowania!




Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka karobu (można pominąć)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych (użyłam domowych)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • Ponadto:
  • 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych)


Ugotowaną kaszę jaglaną ostudzić. Za pomocą blendera zmiksować z powidłami i olejem. Kiedy masa będzie przypominać gładki krem, dodać kakao, karob (opcjonalnie), proszek do pieczenia, masło orzechowe oraz cukier i zmiksować. Na końcu dodać jajka i ponownie wymieszać.

Twaróg zmielić, zmiksować z cukrem pudrem oraz jajkiem.

Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać 3/4 masy jaglanej, na to wyłożyć masę serową i przykryć pozostałą masą jaglaną. Na wierzchu poukładać truskawki, lekko je wciskając w ciasto. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.

Smacznego!


You Might Also Like

11 komentarze

  1. wygląda bosko.. jeszcze z truskawkami <3 omnomn! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) W takiej wersji kaszy jaglanej jeszcze nie jadłam, a przepis z pewnością wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ohhh sam wygląd kusi by zjeść

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę wypróbować. Twoje przepisy są coraz fajniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję! zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  6. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czym można zastąpić masło orzechowe? bo nie posiadam go a kupować cały słoik na raz to tak nie bardzo mi się uśmiecha:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć lub w to miejsce dodać garść drobno posiekanych orzeszków :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy