Pieczone frytki z selera

10:06:00

Nie mogę uwierzyć w to, że kiedyś nienawidziłam selera. Na sam widok tej - nie ukrywajmy - brzydkiej bulwy wstrząsał mną dreszcz. Zapach? On też mnie nie przekonywał. No nic, zupełnie nic nie potrafiło mnie zbliżyć do tej rośliny. Aż pewnego dnia dałam mu szansę...



 Pokroiłam seler w cienkie paski, polałam oliwą, posypałam górą ulubionych przypraw. Hop - i do piekarnika. Po pierwszą "frytkę" sięgnęłam z nieśmiałością. Po kolejne - z nieukrywaną przyjemnością. Od jakiegoś czasu selerowe frytki to bardzo częsty dodatek do moich posiłków - uwielbiam je solo, jako przekąskę oraz z różnymi dipami. To naprawdę dobry pomysł, jeśli chętnie byśmy coś przekąsili, ale chcemy to zrobić w zdrowy sposób. Spróbujcie, naprawdę warto!



Składniki: 
  • 1 seler korzeniowy
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta chilli
  • świeżo zmielony pieprz
Selera obieramy (będzie nam potrzebny ostry nóż), kroimy w plastry i następnie w dość cienkie paski. W misce mieszamy ze sobą olej i przyprawy. Wrzucamy do niej pokrojonego selera i dokładnie mieszamy, by frytki pokryły się przyprawami. Całość przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozkładamy tak, by frytki (w miarę możliwości) stanowiły jedną warstwę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 30-40 minut. 
Smacznego!


Przepis dodaję do akcji



You Might Also Like

19 komentarze

  1. ja też kiedyś nie przepadałam za selerem i jeszcze paroma innymi warzywami, a teraz to co chwilę mogłabym wyciągać takie pyszne i zdrowe frytki z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, zjadłabym z wielką chęcią. W sumie.. sama muszę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię seler, ale w wersji pieczonej nigdy nie jadłam i upiekę z pewnością przy najbliższej okazji :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedobre ;/ mialem nadzieje ze nie bedzie smakowac tak selerem -_-

    OdpowiedzUsuń
  5. Przykro mi, że Ci nie posmakowały. Niestety każdy z nas ma inne upodobania smakowe. Dla mnie pieczony seler jest pyszny.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. jutro bede testował unknow mysleles ze bedzie smakowac jak ziemniak albo mieso...

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie je pochłaniam z sosem czosnkowym. Niebo w gębie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakują :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. wlasnie robie dzisiaj zobacze jak smakuja

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam je pierwszy raz i wciagnelam cały talerzyk ������
    Są przepyszne i bardzo podobne w smaku do tych ziemniaczanych ��
    Dziękuję za przepis ❤

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam je pierwszy raz i wciagnelam cały talerzyk ������
    Są przepyszne i bardzo podobne w smaku do tych ziemniaczanych ��
    Dziękuję za przepis ❤

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie bomba..są przepyszne..to taka zdrowa ucieczka od kalorycznych frytek ziemniaczanych..zagoszczą u mnie na pewno na stałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, są świetne jako zdrowa przekąska :) Super, że posmakowały!

      Usuń
  12. Seler wyszedł pierwsza klasa :) do tego robię zawsze frytki z bataty super polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy