Amarantusowe trufelki serowo-czekoladowe

11:36:00

Właściwie powinnam napisać - podwójnie amarantusowe. Użyłam bowiem ziaren amarantusa ugotowanych na mleku razem z kaszą manną oraz amarantusa ekspandowanego, do obtoczenia tych małych kuleczek. Muszę powiedzieć, że efekt tego kulinarnego eksperymentu przerósł moje oczekiwania. Nie dość, że zdrowe i naprawdę sycące, to jeszcze takie smaczne, że żałowałam, że wyszło mi tylko 5 sztuk... Bardzo polecam. I radzę od razu zrobić wszystkie w polewie czekoladowej.. ;)


Składniki (na 5 szt.):
3 łyżki amarantusa Skworcu
2 łyżki kaszy manny
1 szkl. mleka
2 łyżeczki cukru lub miodu
2 kostki gorzkiej czekolady
50g twarogu
1 łyżka masła orzechowego
Do obtoczenia:
1/2 szkl. amarantusa ekspandowanego Ekoprodukt
gorzka czekolada - pamiętajcie, że o wiele prościej jest rozpuścić większą ilość, wtedy nie będzie problemu w zanurzaniu kuleczek

Mleko zagotować z cukrem lub miodem. Wsypać ziarna amarantusa, gotować przez 15-20 minut, często mieszając. Dodać mannę, wymieszać i zagotować. Wymieszać z czekoladą, poczekać, aż całkowicie się rozpuści, ostudzić. Dodać twaróg i masło orzechowe, zmiksować. Z masy formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtoczyć je w amarantusie.Czekoladę rozpuścić, polać nią trufelki. Pozostawić do stężenia w lodówce, najlepiej na całą noc.




You Might Also Like

8 komentarze

  1. O, jakie one urocze! A jakie muszą być smaczne :-) Jak dobrze, że mam amarantus! Robię, robię robię!

    OdpowiedzUsuń
  2. I zrobiłaś ich raptem pięć? Postąpiłaś wyjątkowo nierozważnie i nieodpowiedzialnie^:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie wiem, ale to było tak na próbę.. teraz już wiem, że porcję należy przynajmniej podwoić :D

      Usuń
  3. trufelki ? jakie fajne !! też je chcę ;) i to zdrowe ;) konieczne do zrobienia ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. wow..wygląda jak ferrero rocher :D cuudeńka,mogę wpaść p parę do kawki?:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale! Zapisuję ten niezwykle ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy