Puszysta babka kokosowa

06:42:00

Podobno wiosna już za..9 dni. A Wielkanoc za niecałe 3 tygodnie.
Cóż... Patrząc za okno jakoś trudno mi w to wszystko uwierzyć. 
Trochę na przekór padającemu śniegu, szarudze i przymrozkom, upiekłam babkę. W końcu to taki wiosenny, wielkanocny wypiek... Może pomoże w przywołaniu słońca. A jeśli nie, to przynajmniej mam pyszny deser do popołudniowej kawy :) 
Kokosowa babka jest puszysta i wilgotna. I najważniejsze, czego zawsze obawiam się szczególnie przy pieczeniu babek, nie ma ANI ŚLADU zakalca! Możemy polać ją lukrem, ale ja posypałam ją skromnie cukrem pudrem. Zachęcam, jest naprawdę pyszna :)




źródło, w nawiasie podaję z moimi zmianami


Składniki:
250 g miękkiego masła (użyłam margaryny)
1 szklanka drobnego cukru (dałam troszkę mniej)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (zastąpiłam aromatem kokosowym)
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka mleka kokosowego /mleka krowiego - użyłam krowiego

Formę na babkę z kominem o pojemności ok. 2,5 litra wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Do misy miksera włożyć miękkie masło (lub margarynę), cukier i ekstrakt z wanilii (lub inny aromat). Utrzeć mikserem na białą i puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Zmiksować na jednolitą masę.
Masę wlać do przygotowanej formy i piec przez 1 godzinę. Po ostudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Przepis dodaję do akcji:

You Might Also Like

19 komentarze

  1. Puszysta, delikatna... Niewątpliwie idealna propozycja na świąteczny (i nie tylko!) stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w wersji kokosowej jeszcze nigdy nie jadłam... czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. babki to nie mój ulubiony wypiek, ale na św musi być, a twoja wygląda na nieziemską;D I taka wyrośnięta, mmm:)

    Jak matura?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepiej nie mówić.. układali ją nauczyciele z naszej szkoły i chyba ich celem było przestraszenie nas, że jeszcze nic nie umiemy do majowej matury :D ale wszyscy potwierdzili, że była dość trudna, także nie jestem jedyna. a wyniki.. zobaczymy :)

      Usuń
  4. super baba , chętnie zrobię na Wielkanoc ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielkanoc tuż tuż, jupi, jupi, jupi xD

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna babeczka!
    z kokosową nuta nie jadłam
    wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Babki nigdy nie piekłam, to ciacho nie dla mie, wolę z kremami;)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny przepis - aż ślinka cieknie :)) mam małe pytanko - czy mogę zastąpić proszek do pieczenia sodą oczyszczoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie radziłabym, ja zawsze staram się uniknąć dodatku sody - 2 łyżeczki mogłyby być zbyt mocno wyczuwalne i popsuć smak babki.

      Usuń
  9. Wyszła bardzo tłusta, ociekająca wręcz. To normalne, czy coś pomyliłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka powinna wyjść wilgotna, ale nie bardzo tłusta... Być może winą jest zbyt słabe utarcie masła lub margaryny? Jeśli nie powstanie z niej jasna i puszysta masa, to babka może po upieczeniu pozostać bardziej tłusta. A jeśli to nie w tym leży problem, to może warto następnym razem zmniejszyć trochę ilość tłuszczu, powiedzmy do 200g.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Fantastyczny smak! Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała!
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. W smaku babka rzeczywiście bardzo dobra z tym że ja użyłam kilka kropel olejku pomarańczowego zamiast wanilii :) taka pomarańczowo-kokosowa pychota niestety mam mały minusik bo po wyciągnięciu z piekarnika babka opadła i z góry zrobił mi się lekki zakalec :( heh ale nic straconego dziś zamierzam spróbować jeszcze raz bo smak naprawdę rewelacja :) chyba podkręcę bardziej temperaturę i po upieczeniu zostawię w piekarniku ;) pozdrawiam serdecznie i dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypróbowałaś ten przepis! Rzeczywiście, najlepiej jest studzić babkę w piekarniku stopniowo, aby mieć pewność, że nie opadnie. Mam nadzieję, że następna będzie jeszcze lepsza! :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy