Marchewkowo-czekoladowy omlet z mąką kokosową

10:19:00

To najprawdopodobniej najbardziej puszysty omlet, jaki miałam okazję zrobić! Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadań, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na omlet z mąką kokosową. Dodatek marchewki sprawia, że placek nie jest suchy, a jednocześnie nie podnosi kaloryczności śniadania (i zapewnia dodatkową porcję warzyw - same plusy!). To mój pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Omlet będzie idealny także dla osób, które ograniczają ilość węglowodanów w diecie. 



 Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 średniej wielkości marchewka (ok. 40 g)
  • 1 płaska łyżka mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka ksylitolu/erytrytolu/cukru
  • ulubione dodatki na wierzch: u mnie twarożek, migdały i gruszka

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do marchewki wbić jaja, dodać mąkę kokosowową, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i wybrane słodzidło. Wszystko razem zmiksować przy użyciu blendera ręcznego. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę mleka lub wody.
Tak powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut, po czym przewrócić na drugą stronę (ja używam do tego pokrywki - przykrywam omlet, odwracam patelnię do góry dnem, aby wylądował na pokrywce, po czym delikatnie zsuwam go z powrotem na patelnię). Smażyć jeszcze przez chwilę
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!


You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy