Batony/ Bez cukru/ Zdrowe słodkości

Batoniki z masłem orzechowym, bananem i czekoladą

Były już na blogu fit snickersy, były też wegańskie batony z daktylowym karmelem i cała masa owsianych batonikowych wariacji. Nic nie poradzę, kocham te małe słodkości:) Tym razem postawiłam na batoniki z masłem orzechowym i bananem, oblane gorzką czekoladą. Bez cukru, na kruchym spodzie z mąki kokosowej i owsianej. Są rewelacyjne! Wszystkie warstwy idealnie ze sobą współgrają, a jeden taki baton wystarczy, by nabrać energii do dalszego działania!

Uprzedzam pytania – tak, są kaloryczne, ale ważniejsze jest dla mnie źródło kalorii, niż ich całkowita ilość 😉 Poza tym – zawsze można podzielić batony na mniejsze kawałki (w sam raz na jednego gryza).

 

 

Składniki  na 6 batonów:

  • Spód: 
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki owsianej (lub płatków zmielonych w blenderze)
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 5-6 łyżek masła orzechowego
  • 1 duży lub 2 małe banany
  • Polewa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • garść orzechów do posypania batonów
Mąki wymieszać z ksylitolem i solą. Dodać olej kokosowy i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować je na wymiary keksówki o dł. 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (można także wylepić dno foremki ręcznie). Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wyjąć, ostudzić. 
Upieczony spód posmarować masłem orzechowym. Banana obrać, pokroić na 3 części i przekroić każdą na pół. Kawałki bananów układać płaską stroną na warstwie masła orzechowego, jeden obok drugiego. Pokroić nożem tak, by na każdego batona przypadał jeden kawałek banana.
 
 Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka. Oblać nią batony (najlepiej zanurzać je w czekoladzie z każdej strony). Gotowe batony obsypać pokruszonymi orzechami i wstawić do zamrażarki na około 30 minut. Przechowywać w lodówce.
 
 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj