Gofry/ Śniadanie

Gofry z mąki kokosowej

Zakup gofrownicy uważam za jedną z lepszych kuchennych inwestycji. Choć na co dzień nie mogę pozwolić sobie na zrobienie gofrów na śniadanie, z przyjemnością nadrabiam to w weekendy. Tym razem przygotowałam gofry z mąki kokosowej na słono! Są to gofry bez glutenu i bez nabiału – do ich wykonania wykorzystałam mleko kokosowe.
Gofry z mąki kokosowej mogą być fajną alternatywą dla pieczywa – zwłaszcza dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Jeśli dodatkowo, tak jak ja, podacie je ze zdrowym źródłem tłuszczu, jakim jest awokado, zapomnicie o uczuciu głodu na kilka ładnych godzin 🙂

Składniki na 2 gofry:

  • 2 jajka
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka oleju
  • duża szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: ulubione przyprawy, np. suszone zioła, kurkuma, słodka papryka

Jajka zmiksować z mlekiem, wodą i olejem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy (opcjonalnie). Uwaga! Zawsze zwracam uwagę na to, że mąka kokosowa może różnić się od siebie stopniem wchłaniania płynów, w zależności od marki. Najlepiej więc dodawać ją  STOPNIOWO, a w razie potrzeby dodać do ciasta na gofry odrobinę więcej niż 2 łyżki, tak, by końcowo uzyskać konsystencję gęstego jogurtu.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do rozgrzanej gofrownicy, posmarowanej odrobiną tłuszczu. Piec wg wskazań sprzętu – u mnie około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

A jeśli szukacie słodkiej wersji gofrów z mąki kokosowej, zajrzyjcie tu:

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj