Pieczone kotleciki drobiowe z cukinią

09:53:00

Na facebooku wspominałam ostatnio, że ze względów zdrowotnych przez jakiś czas towarzyszyć mi będzie dieta lekkostrawna. I choć od zawsze odżywiałam się raczej lekko i zdrowo, konieczne były modyfikacje mojego dotychczasowego jadłospisu. Na jakiś czas odkładam więc patelnię i zaprzyjaźniam się mocniej z piekarnikiem:)
Dzisiejszy przepis to moja pierwsza próba ze ściśle lekkostrawnym menu. Kotleciki drobiowe z cukinią pieczone w piekarniku wyszły zaskakująco smacznie. Podałam je z sosem pomidorowym oraz ryżem. Jakby na to nie patrzeć, mamy kurczak i ryż - niby lekkostrawnie, a jednak jest moc ;)




Inspiracja

Składniki na ok. 14 szt. (jak na zdjęciu)

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oleju
  • po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, suszonego oregano, kurkumy, słodkiej papryki i pieprzu
  • ok.1 łyżeczka soli

Cukinię umyć i zetrzeć ze skórą na tarce o drobnych oczkach. Ostawić na chwilę, by puściła wodę.
Mięso kurczaka umyć, usunąć wszelkie błonki i chrząstki. Pokroić z grubsza w kostkę, a następnie zmielić pulsacyjnie przy użyciu malaksera. Cukinię odsączyć, dodać do zmielonego mięsa wraz z jajkiem, olejem, mąką, płatkami i przyprawami. Dokładnie wymieszać ręką (masa może być luźna, ale bez obaw, zetnie się w piekarniku).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować niewielkie kulki, ułożyć na blaszce i lekko spłaszczać ręką. Piec około 25-30 min, do lekkiego zrumienienia kotletów.

Podawać z ryżem i sosem pomidorowym (lub innymi ulubionymi dodatkami)


Smacznego!



You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wygląda pysznie, ale czym mogę zastąpić płatki owsiane, których nie mogę jeść na Protokole Autoimmunologicznym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić je platkamipla jaglanymi, ryżowymi, bądź po prostu użyć nieco więcej mąki - tak, by kotlety dało się zgrabnie formować :) Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy