(Fit) Ciasto kokosowe z cukinią i jabłkiem

08:43:00

Przedstawiam Wam ciasto, które jest moim całkowitym eksperymentem, jednak szturmem podbiło moje kubki smakowe! Znając trochę właściwości mąki kokosowej i wiedząc, jak bardzo chłonie wszelkie płyny, postanowiłam połączyć ją z czymś, co wilgoci w sobie ma wiele. Padło na cukinię i soczyste jabłko. Kompletnie nie wiedziałam, czego się spodziewać. Kiedy ciasto się upiekło, spróbowałam kawałek. "Dobre!" - pomyślałam, ale czegoś mi brakowało. Dodałam więc na szybko warstwę z jogurtu, mleczka kokosowego i nasion chia. Całość wstawiłam do lodówki na kilka godzin i dopiero wtedy zupełnie przepadłam. 
Ciasto kokosowe z cukinią i jabłkiem jest wilgotne, w strukturze przypomina trochę... sernik, chociaż nie ma w nim grama sera :) Choć wygląda niepozornie, jest przepyszne i zdrowe (nie zawiera glutenu, cukru i jest nisko węglowodanowe). Warto podać je z soczystymi, lekko kwaśnymi pestkami granatu. Uwaga - z każdym dniem spędzonym w lodówce staje się coraz lepsze :) 
Aha, nie martwicie się - cukinia jest niewyczuwalna.




Składniki:

  • 1 duże jabłko (u mnie o wadze 220 g)
  • 300 cukinii
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego* (polecam Real Thai)
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 łyżek ksylitolu (bądź innego sypkiego słodzidła)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Na wierzch:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki chia
  • 5 g żelatyny

Jabłko i cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Cukinie zetrzeć do dużej miski na tarce o małych oczkach, jabłko zetrzeć na większych oczkach tarki. Nie odciskać z nadmiaru soku. Do tej samej miski wbić jajka, dodać olej, mleko, wodę, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i ksylitol. Zmiksować. Ciasto powinno być gęste, ale nie grudkowate - jeśli tak by było, dodać nieco więcej wody i ponownie zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o wym. 22 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec przez około 35 minut, aż wierzch lekko się zrumieni, a ciasto będzie sprężyste pod dotykiem palca. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, wymieszać, odstawić do napęcznienia. Jogurt zmiksować z mlekiem kokosowym, miodem i tahini, dodać chia i wymieszać. Żelatynę umieścić w rondelku i podgrzać, aż się rozpuści (uwaga - nie może się zagotować!). Miksując masę jogurtową, dolewać powoli żelatynę. Masę wylać na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Udekorować pestkami granatu.

Smacznego!

*mleko kokosowe można zastąpić dowolnym innym

You Might Also Like

7 komentarze

  1. uwielbiam dodatek cukinii do ciast. nadaje wspaniałej wilgotności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Weekend wcale nie tak daleko,więc będzie pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię dziś, robię zaraz! :) Nie mam tylko tahini niestety, jakaś alternatywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć lub dodać masło orzechowe w miejscu tahini :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Czy cukinia ma być starta na paćkę czy na drobniutkie wiórki? Czy do masy jogurtowej zamiast miodu można dać ksylitol czy erytrol.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię ścieram na małych oczkach taki, na drobne wiórki. Można użyć w zasadzie każdego zamiennika cukru :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy