Ciasto z mąką kokosową i rabarbarem

07:06:00

Bardzo lubię wypieki z mąką kokosową. Nadaje ona ciastom zarówno fajnego smaku, jak i struktury. Nie spodziewałam się jednak, że ciasto z jej udziałem może być tak miękkie, puszyste i wilgotne! Przedstawiam Wam nowy hit sezonu - ciasto z mąką kokosową i rabarbarem. Kwaskowate owoce idealnie współgrają ze słodkim aromatem kokosa. Spójrzcie tylko na ten skarmelizowany wierzch - aż ślinka cieknie! Na jednym kawałku ciężko jest poprzestać ;)




Składniki:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu lub innego, płynnego słodzidła (użyłam melasy karobowej, stąd ciemniejszy kolor ciasta)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć rabarbar i posypać cukrem trzcinowym.

W naczyniu wymieszać jajka, miód, mleko i olej kokosowy. Osobno wymieszać sodę, sól oraz mąkę kokosową. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać (można to zrobić mikserem lub łyżką). Przygotowane ciasto wylać na rabarbar,wstawić do piekarnika i piec przez około 45-50 minut, aż góra będzie złocista.

Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Przed podaniem wyjąć ciasto z foremki obracając je do góry nogami.
Smacznego!


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Cześć, moje ciasto właśnie trafiło do piekarnika. Zrobiłam je z dwóch porcji jednak mam problem.. wyszło zbyt gęste, wina raczej mąki kokosowej. Robię z nia ciasto pierwszy raz i boje się że wyjdzie zakalec.. czy tak powinno być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje ciasto przed wstawieniem do piekarnika też wyszło gęste, a jednak urosło i było puszyste po upieczeniu :) Mam nadzieję, że u Ciebie wyjdzie podobnie. Z doświadczenia wiem, że mąka mące nie równa, czasem trzeba przyjrzeć się, w jaki sposób chłonie płyny. Jeśli to Twój pierwszy raz z mąką kokosową, to może po prostu musisz się z nią "zapoznać" :) Trzymam kciuki!

      Usuń
  2. Ciasto w piekarniku a zapach unosi sie w calym domu. Rabarbar posypałam cukrem kokosowym bo akurat taki mialam. Juz nie moge sie doczekac skosztowania ciasta. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy