Gofry/ Śniadanie

Chrupiące marchewkowe gofry owsiane

Jeśli szukacie przepisu na zdrowe gofry, dobrze trafiliście 🙂 Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące gofry owsiane z dodatkiem marchewki. Lekko korzenne, pełne błonnika – idealne na zdrowe i (wbrew pozorom) sycące śniadanie.Wypróbujcie ten przepis!


Składniki na 3 gofry:

  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (polecam Real Thai)*
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki kokosowej*
  • szczypta sody 
  • szczypta soli
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
Mleko i wodę połączyć w rondelku, dodać ksylitol i lekko podgrzać (do temp. pokojowej). Dodać jajko i olej, wymieszać.
Płatki owsiane i orzechy zmielić w blenderze na mąkę. Wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mąką kokosową. Dodać mokre składniki oraz startą marchewkę i wszystko zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na racuchy (gęstsze, niż ciasto naleśnikowe).
Gofrownicę rozgrzać i posmarować lekko olejem. Wylać porcję ciasta i piec adekwatnie do mocy urządzenia (ok. 5-6 minut).
Podawać z ulubionymi składnikami, u mnie twarożek i powidła śliwkowe.
Smacznego!
*Uwagi: Jeśli nie posiadacie tych składników, mleko kokosowe można zastąpić krowim, a mąkę kokosową pszenną (lub inną, np. pełnoziarnistą). Uważajcie jednak wtedy na konsystencję ciasta, może wymagać odrobiny więcej płynu lub suchych składników.

Zobacz też: Bezglutenowe gofry gryczano-kokosowe

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj