Biszkopty/ Ciasta

Biszkopt kakaowy z musem truskawkowym

Trzeba wykorzystać sezon do granic możliwości, dlatego nie może zabraknąć na blogu przepisu na ciasto z truskawkami. Tym razem upiekłam biszkopt kakaowy z przepyszną, delikatną warstwą truskawkowo-śmietankową i galaretką z musu truskawkowego. Wyszło rewelacyjnie! Takie ciasto można też przygotować w tortownicy, jako czekoladowy torcik z truskawkami.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Masa truskawkowa:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 g truskawek
  • 1 łyżka cukru 
  • 300 ml śmietany 30%
  • Do nasączenia:
  • 100 ml wody 
  • 2 łyżki alkoholu (można pominąć i zastąpić np. mocną herbatą lub sokiem pomarańczowym)
  • Dodatkowo:
  • truskawki do dekoracji (ok. 150 g)
Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier, aż piana będzie lśniąca i gładka. Dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao, delikatnie wmieszać do ciasta. Całość wylać do prostokątnej formy o wym. 25x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w 170 stopniach. Całkowicie wystudzić.
W 3/4 szklanki wrzącej wody rozpuścić galaretkę. Truskawki zmiksować z cukrem na mus, dodać do nich galaretkę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Z tężejącej galaretki odlać 1 szklankę. Do pozostałej części dodawać partiami ubitą śmietanę, delikatnie mieszając łopatką, aż powstanie truskawkowy, lekki mus. 
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Nasączyć połową ponczu i przykryć połówkami truskawek. Na wierzch nałożyć 2/3 masy śmietankowej. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem i nałożyć pozostałą masę. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Udekorować połówkami truskawek. 
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na więcej). 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj