Owsiano-orzechowe kulki kakaowe
06:19:00
Kuleczki owsiane, słodzone daktylami, wzbogacone o orzechy i kakao. Idealna przekąska dla a) studentów, którzy właśnie zużywają mnóstwo energii na wkuwanie materiału z całego semestru, b) dla sportowców, którzy muszą uzupełnić deficyt kalorii po treningu, c) dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść słodką przekąskę, ale dbają o zdrową dietę. Są boskie! A ich zrobienie to żadna filozofia.
Składniki na ok. 6 szt.:
- 50 g daktyli
- 25 g orzechów włoskich
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżka mąki kokosowej (można pominąć lub użyć wiórków kokosowych)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki mleka, u mnie ryżowe
- 1 łyżeczka kakao
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzić je i zmiksować. W naczyniu blendera umieścić daktylowy krem i wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować na dość zwartą masę. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Wstawić do lodówki na około 30 minut i zajadać :)
Zobacz też:
6 komentarze
zdecydowanie najlepszy pomysł gdy najdzie ochota na coś słodkiego czy też śniadanie w formie.. deseru <3
OdpowiedzUsuńsuper:) takie zdrowe i słodkie małe co nieco:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html
OdpowiedzUsuńa ja kupiłam podobne za 7 zyla za sztukę :)
OdpowiedzUsuńO widzisz, a tutaj za 7 zł mogłabyś zrobić podwójną porcję :D
UsuńA czy jak nie dodam masła orzechowego to też wyjda?
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe jest czymś, co skleja masę - dzięki temu można z niej formować kulki. Powoduje też, że trufelki zastygają w dość zbitą masę. Można spróbować bez niego, jednak wtedy przydałaby się chociaż łyżka czegoś "mokrego" - może to być miód (ale z nim ostrożnie, bo daktyle są wystarczająco słodkie), może być olej kokosowy lub ewentualnie nieco więcej mleka.
UsuńDziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)