Inne słodkości

Pudding cytrynowy

Czasem mam ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie… niesłodkiego. Jak to pogodzić? 😉 Wypadkową będzie cytryna ukryta w puszystym deserze. Pieczony pudding cytrynowy to jedna z takich propozycji, która idealnie nadaje się na popołudniowy deser do kawy czy herbaty – wszak pieczemy go w… filiżance! Świetny pomysł na błyskawiczne podzielenie ciasta – każdy dostaje swoją osobistą porcję 🙂 Puddingi pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki czemu są niezwykle puszyste i delikatne, ale nie suche. Po prostu pyszne!

Składniki na 4 porcje*:

  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 120 g drobnego cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania
*użyłam filiżanek o pojemności ok. 180 ml
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przygotować 4 filiżanki i posmarować je delikatnie masłem.
W naczyniu połączyć ze sobą roztopione i schłodzone masło, sok i skórkę cytrynową, mleko, żółtka i cukier. Zmiksować do połączenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodać do cytrynowej masy na początku 2 łyżki piany, delikatnie wymieszać łopatką i dodać pozostałą część piany. Bardzo delikatnie wymieszać masę, by zachować puszystą strukturę.
Przełożyć ciasto do przygotowanych filiżanek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Naczynia z ciastem ułożyć na blaszce do pieczenia i wypełnić ją gorącą wodą tak, by sięgała do połowy filiżanek. Blachę wstawić do piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż puddingi lekko urosną i przyrumienią się. Wyjąć filiżanki z wody i odstawić do wystudzenia. 
Przed podaniem puddingi posypać cukrem pudrem i skórką cytrynową. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj