Inne słodkości

Posypka pralinowa (do kawy, deserów, owsianki)

Posypka pralinowa to nic innego, jak zmielone drobno orzechy w karmelu. Takie proste rozwiązanie, a takie genialne! To, że jestem od orzechów uzależniona, wie chyba każdy, kto choć trochę mnie zna. Teraz mogłabym tę posypkę dodawać do każdego dania 😉 Pasuje idealnie do jesiennej kawy, owsianki czy deserów. Bardzo prosta, bardzo uniwersalna. Warto ją zrobić!

Składniki:
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100 g cukru (użyłam pół na pół białego i trzcinowego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wody

Orzechy posiekać z grubsza. Do rondla z grubym dnem wsypać równą warstwą cukier i zalać dwiema łyżkami wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie tworzyć się karmel w jasnobrązowym kolorze. Wsypać orzechy, dodać szczyptę soli i wymieszać, tak, by wszystkie orzechy pokryły się słodką masą (Uwaga! Karmel jest BARDZO gorący!). Przełożyć orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do zastygnięcia. 
Zastygłe orzechy w karmelu połamać na mniejsze kawałki i rozdrobnić w blenderze (proponuję na początku przełożyć je do worka i potłuc je nieco tłuczkiem, ponieważ słabszy blender może mieć problemy ze zmiksowaniem praliny na pył). 
Przechowywać w szczelnym słoiku do tygodnia, najlepiej w suchym miejscu.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj