Placuszki/ Śniadanie

Twarogowo-bananowe placki z jeżynami

Warto zacząć nowy tydzień od pysznego śniadania! Tym razem usmażyłam puszyste, twarogowo-bananowe placki pełnoziarniste. Robi się je błyskawicznie, a smakują wyśmienicie! Swoje placuszki wzbogaciłam o świeżo zerwane jeżyny, które można zastąpić dowolnymi owocami lub zupełnie je pominąć.

Składniki na ok. 6 placków:
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 1/2 banana
  • 1 żółtko
  • 2 białka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • olej do smażenia
  • garść jeżyn i cukier puder do posypania
Banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać twaróg i zblendować. Dodać żółtko, cukier, mąkę, budyń i cynamon, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie (za pomocą szpatułki) wymieszać z serową masą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką wykładać ciasto, każdy placuszek posypać kilkoma jeżynami. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami,  np. cukrem pudrem lub jogurtem.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj