Obiad/ Wege

Pieczone, faszerowane bataty

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, odkryłam stosunkowo niedawno. I bardzo żałuję, że wcześniej nie spotkałam się z tym warzywem! Jak dla mnie, smakuje jak połączenie dyni, ziemniaka i marchewki. Czyli pysznie 🙂 Intensywny kolor batatów postanowiłam jeszcze podkręcić innymi warzywami: cukinią, porem i papryką. Co z tego wyszło? Cały wachlarz barw na talerzu! Przepyszna propozycja na kolację. Dla wegan i nie tylko. Bardzo polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 bataty (o wadze ok. 300 g każdy)
  • 1/2 pora (tylko biała część)
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, bazylia

Bataty wyszorować, włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować przez około 10-15 minut, aż lekko zmiękną. Wyjąć z wody i lekko przestudzić.
Warzywa dokładnie umyć. Pora pokroić w półplasterki, cukinię i paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić do smaku, wedle uznania.
Bataty przekroić na pół. Delikatnie wydrążyć środek, zostawiając 1 cm marginesy z każdej strony. Miąższ pokroić w kostkę i połączyć z warzywami. Takim farszem nadziewać każdą połówkę batata. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj