Desery/ Inne słodkości

Czekolada na gorąco z pomarańczą

Nadszedł ten czas, kiedy wracając do domu ze spaceru, myślimy tylko o tym, jak szybko się rozgrzać. Gorąca herbata, lampka wina, kakao – to wszystko już było, prawda? A co, jeśliby tak zrobić sobie prawdziwą, gęstą, gorącą czekoladę, z aromatycznym dodatkiem pomarańczy i puszystą czapą bitej śmietany? Zrobiło się zimowo już od samego opisu! Ale to właśnie ten czas, kiedy takie czekoladowe rozgrzanie jest najlepszym pomysłem na świecie.



Składniki na 2 porcje:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 1 pomarańcza
  • 150 ml śmietany kremówki

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Pomarańczę dokładnie sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Osuszyć, zetrzeć na drobnych oczkach skórkę (tylko pomarańczową część!). Z połowy pomarańczy wycisnąć sok.
W garnku z grubym dnem umieścić obie czekolady połamane na kawałki, skórkę i sok z pomarańczy oraz mleko. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorącą czekoladę przelać do szklanek, dodać likier pomarańczowy, przykryć ubitą śmietaną i posypać skórką pomarańczową. Podawać od razu.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj