Małe wypieki

Pełnoziarniste ciast(k)o jabłkowe z gruszką

Powroty z wakacji do normalności dnia codziennego zawsze są takie trudne. Umilam więc sobie poranek, piekąc ciasto, a raczej ciastko – bo ta mała słodkość jest przeznaczona tylko dla mnie. Słodkość, która nie zawiera cukru. Zamiast niego w roli „słodzika” użyłam domowego musu jabłkowego, który gości teraz w mojej kuchni w ogromnych ilościach. Dodałam też mąkę pełnoziarnistą, więc chyba mogę zakwalifikować ten wypiek do całkiem zdrowych. Odrobina egoizmu z rana czasem jest bardzo przyjemna.

Składniki (1 porcja):
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki musu jabłkowego*
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1/2 gruszki
  • płatki migdałów do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem i szczyptą soli oraz cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wbić jajko, dodać jogurt i mus jabłkowy, dobrze wymieszać. Kokilkę wysmarować masłem, przelać do niej ciasto. Ułożyć na wierzchu połowę gruszki, posypać cynamonem i płatkami migdałów. Piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
*użyłam domowego musu jabłkowego – są to po prostu jabłka duszone z cynamonem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj