Bez kategorii

Burgery rybne z rukolowym pesto

Sesja bardzo dobrze wpływa na moją kreatywność w kuchni. Niespodziewanie dobrze! Zmęczona nauką, z wielką chęcią robię sobie przerywniki w postaci gotowania. Im dłużej mi schodzi, tym lepiej. Nauka nie zając, prawda? 😉
Nie powinno nikogo dziwić, że bardzo lubię rukolę. W końcu ma orzechowy smak! I do tego świetnie sprawdza się, nie tylko jako składnik sałatek!

Pesto z rukoli:

  • pół opakowania rukoli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Burgery rybne:

  • 3 duże filety z mintaja
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka pesto z rukoli
  • szczypta bazylii
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 4 bułki
  • garść rukoli
  • pomidorki koktajlowe

Przygotować pesto: rukolę umyć i osuszyć, zmiksować w blenderze razem z oliwą, czosnkiem, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Sos powinien być jednolity.

Filety rybne pokroić na mniejsze części (jeśli używamy mrożonych, rozmrozić je i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem). Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. W malakserze umieścić kawałki ryb, bułkę i pesto. Dokładnie zmiksować. Wyjąć z pojemnika, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Formować z masy kotlety, obtaczać je w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju.

Na talerzu ułożyć rukolę i pomidorki koktajlowe. Polać pesto z rukoli. Bułkę przekroić na pół, każdą posmarować łyżką pesto, ułożyć na niej kotleta rybnego.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj