Bez kategorii

Tarta ze szpinakiem na spodzie z kremowego serka

Intensywnie spędzony weekend, głowa pełna nowych pomysłów i niewyobrażalna chęć kulinarno-fotograficznego rozwoju. Wiosenne powietrze sprawia, że mam niespotykane dotąd pokłady energii, działam, poznaję nowe rzeczy, pokonuję własne słabości. Każdy weekend marca zapowiada się bardzo obiecująco i inspirująco, również dla działalności mojego bloga. Niektórzy wiedzą, że minioną sobotę spędziłam na wspaniałych warsztatach kulinarnych, ale o tym będzie osobny post, jak tylko zbiorę myśli i zdjęcia w jedną, spójną całość.

Jeśli wiosna, to zieleń. Zieleń w kuchni, zieleń na talerzu. Kolor nadziei, kolor spokoju, kolor…szpinaku. W duecie z nietypowym spodem z kruchego ciasta wzbogaconego o serek cream cheese smakował naprawdę wyjątkowo. To co, gracie w zielone? 😉

inspiracja; znajdziecie tam również foto instrukcję wykonania tarty.

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki (użyłam orkiszowej)
1 łyżeczka soli
garść posiekanej natki pietruszki
100 g serka kremowego (najlepiej Philadelphia, może być też taki lub taki)
100 g masła
1 białko

Wypełnienie:
2 opakowania mrożonego szpinaku
3 duże ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
100 ml śmietany kremówki
200 g serka kremowego
60 g startego parmezanu
sól, pieprz
2 żółtka
1 jajko

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i natką pietruszki. Dodać serek kremowy i masło, zagnieść ciasto. Jeśli będzie mało klejące, można dodać kilka łyżek zimnej wody, by składniki dobrze się połączyły. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wylepić nią formę do tarty (uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 12 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez kilka minut, aż spód będzie lekko rumiany.
Wyjąć z piekarnika, posmarować roztrzepanym białkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.

Szpinak umieścić w rondlu, rozmrozić. Odparować (lub odcisnąć) z nadmiaru wody. Dodać czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować razem z kremowym serkiem, kremówką, parmezanem oraz jajkiem i żółtkami. Tak przygotowany farsz wylać na podpieczony spód. Piec przez ok. 25 minut, aż masa będzie ścięta.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj