Bez kategorii

Pieczona papryka z chilli con carne

Szare komórki odżywiam kolorowym jedzeniem. Zawzięcie dekoruję notatki kolorowymi zakreślaczami. Nie daję się przytłoczyć nadmiarowi obowiązków. Codziennie znajdzie się przecież chociaż mały, pozytywny element..

Nadziewana, pieczona papryka z chilli con carne

Składniki:
3 duże papryki czerwone
450 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
duża szczypta chilli
sól, pieprz, przyprawa do dań meksykańskich (lub zioła prowansalskie)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ryź biały – u mnie paraboiled Britta
starty żółty ser do posypania

Papryki umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Oprószyć solą i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec przez 15-20 minut.
Przygotować farsz:
Na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zrumieni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażyć. Zestawić z ognia.
W dużej, głębokiej patelni lub garnku podsmażyć mięso mielone z chilli i przyprawami. Dodać cebulkę z czosnkiem i smażyć, często mieszając. Pod koniec dodać puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolkę. Wymieszać, poddusić, aż pomidory się rozpadną. Spróbować, doprawić do smaku.
Ugotować ryż.
Paprykę wyjąć z piekarnika, nadziewać ją ryżem i chilli con carne. Posypać żółtym serem, wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut.

Smacznego!

PS – druga połówka papryki ze zdjęcia została nadziana tym samym, z tym że na zdjęciu widać ją przed nałożeniem mięsnego farszu 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj