Bez kategorii

Kawa miętowa, orzechy, kakao. Śniadaniowy serniczek.

Po raz pierwszy miałam okazję spróbować śniadaniowego serniczka z kaszą manną u Magdy. Już wtedy zakochałam się w tym pomyśle i od razu zapisałam sobie w myślach, że koniecznie muszę go powtórzyć w domu. Nadeszła wielka chwila – dzisiejszy poranek. I powiem szczerze, że takie śniadania mogłabym jeść zdecydowanie częściej.
Zakochałam się. W tym połączeniu smaków. Jakby to opisać… Lubicie czekoladki After Eight? A Ferrero Rocher? No to mój serniczek jest jakby kompilacją tych popularnych słodkości. Po raz klolejny użyłam mojej ulubionej kawy miętowej od firmy Skworcu, która zdecydowanie gra tu ogromną rolę. Jeśli nie macie takiej, cóż.. są dwa wyjścia. Albo sobie ją zamówicie 😉 albo spróbujecie ze zwykłą kawą rozpuszczalną. Też z pewnością wyjdzie dobre, ale nie wyczujecie wtedy smaku czekoladek After Eight. Wybór należy do Was 😉

Składniki (1 porcja):
3 łyżki kaszy manny
3/4 szkl. mleka
2 łyżeczki cukru (użyłam kokosowego, może być miód)
200g sera białego w kostce
1 łyżeczka miętowej kawy rozpuszczalnej (lub zwykłej)
1 łyżeczka kakao
mała garść orzechów laskowych

Wieczorem:
Mleko zagotować z cukrem lub miodem. W jego małej ilości rozpuścić kawę i kakao, połączyć z resztą mleka. Wsypać kaszę mannę i ciągle mieszając, zagotować. Gdy zgęstnieje, zdjąć z palnika i ostudzić.
Orzechy laskowe zmielić lub drobno posiekać. Zmiksować razem z twarogiem i ostudzoną kaszą manną. Przełożyć do pucharka, dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj