Bez kategorii

Ciasto karmelowe z orzechami i sosem toffi

Jeśli potrzebujecie dodatkowej dawki endorfin, to ciasto będzie doskonałe.
Przetestowane przeze mnie już pięciokrotnie, jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Krem toffi może tu występować w roli polewy lub być przełożeniem ciasta. Robiłam je w obu wersjach i szczerze powiedziawszy, nie potrafię powiedzieć, która jest lepsza 😉 Sami zdecydujcie. Gorąco zachęcam!
Przepis pochodzi z tego wspaniałego rosyjskiego bloga. Dzięki Bogu za dodatkowe zdjęcia, bo translator już kolejny raz ujawnił swój brak adekwatnego słownictwa 😉


Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
150g cukru
100 g masła
200 ml mleka
garść migdałów lub orzechów ziemnych
1 duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka rumu


 Toffee: 
50ml śmietany kremówki
40g masła 
50g cukru 
do posypania: garść migdałów lub orzechów

Przygotowanie ciasta:
W rondelku o grubym dnie umieścić 100 g cukru. Podgrzewać na średnim ogniu aż do czasu, gdy zmieni kolor na jasnobrązowy i będzie płynny. Zamieszać, by nie przypalić karmelu. Wlać mleko, najlepiej ciepłe (uważać, bo w tym miejscu karmel lubi pryskać!), wymieszać i gotować aż do rozpuszczenia kawałków karmelu i otrzymania jednolitego sosu. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok.4 minuty na najwyższych obrotach miksera). Dodać 2 żółtka, dobrze zmiksować. Powoli wlewać połowę ilości syropu karmelowego ostudzonego do temperatury pokojowej, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i rum. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać pozostały syrop karmelowy i wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Dodać posiekane orzechy lub migdały, wmieszać je w ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wmieszać (tak, by zachować strukturę piany).
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Posypać posiekanymi orzechami, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 50-60 minut. Jeśli w czasie pieczenia ciasto zacznie się za bardzo rumienić, przykryć go folią aluminiową i dalej dopiekać.

Toffi:
Przygotować karmel z cukru. Dodać śmietanę i masło. Gotować na dużym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje
(ok.2-3 minuty).

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części, posmarować kremem toffi i złożyć. Można też toffi zastosować jak polewę i udekorować nim wierzch ciasta.

Smacznego! 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj