Kotleciki/ Obiad

Pieczone kotleciki z ciecierzycy, z orzechami i pomidorami

Czyli moje pierwsze i na pewno nie ostatnie podejście do ciecierzycy.
Ostatnio polubiłam tego typu obiady. Mnie bardzo smakują, a do tego są lekkie, zdrowe i kolorowe. Czego chcieć więcej? 🙂 Inspirowałam się przepisem Kasi, jednak trochę je zmodyfikowałam dodając orzeszki ziemne i pomidory. Upiekłam też moje kotleciki zamiast smażyć, gdyż taka wersja chyba bardziej mi odpowiada. Podane z kasza jęczmienną i sosem pomidorowym smakują pysznie! 


Przy okazji, wczoraj otrzymałam duuuży kosz z produktami Pudliszki – nagrodę w konkursie organizowanym niedawno na Durszlaku. Jestem bardzo zadowolona i dziękuję organizatorom za wyróżnienie! Teraz możecie się spodziewać sporej ilości pomidorowych przepisów 🙂



Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku

2 garści orzechów ziemnych
1 jajko
2  łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej (nie miałam; użyłam otrębów) 
2 łyżki Pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą Pudliszki lub przecieru pomidorowego
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
szczypta tymianku
sól i pieprz (masa musi być dobrze doprawiona!)

Ciecierzycę przepłukać wodą na sitku i starannie osączyć. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz orzechy. Wbić jajko i całość zmiksować, używając blendera, na gładką masę. Dodać pomidory lub przecier, natkę, przyprawy, mąkę i bułkę tartą (bądź otręby). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny (pominęłam). Po tym czasie masa powinna być na tyle gęsta, aby dało się z niej lepić kulki. Jeśli jest za rzadka – dodać trochę więcej tartej bułki.
Z masy formować kulki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut, następnie przewrócić delikatnie kotleciki na drugą stronę i dopiekać jeszcze 5-10 minut.
Podawać z ryżem lub kaszą wraz z sosem pomidorowym (użyłam podgrzanych pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą z kartonika). Posypać natką pietruszki.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj