Bez kategorii

Delikatne paluszki tuńczykowo-drobiowe

To danie wymyśliłam pod wpływem… resztek pieczonego kurczaka, który pozostał po niedzielnym obiedzie. Pierś i nogę z kurczaka zmieliłam, dodałam tuńczyka w puszce i parę innych składników. I wyszedł z tego fajny pomysł na szybki, tani obiad. Paluszki tuńczykowo-drobiowe podałam z kaszą gryczaną z warzywami oraz sosem pieczarkowym. Polecam, to naprawdę smaczne połączenie!



Składniki na ok. 9 paluszków:
180 g gotowanego lub pieczonego mięsa drobiowego (u mnie pierś i noga z kurczaka)
1 puszka tuńczyka w wodzie
pół cebuli
1 małe jajko
2 małe ogórki kiszone
2 plastry sera żółtego
2 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista)
sól, pieprz

Mięso rozdrobnić (najlepiej w malakserze). Dodać do niego odsączonego tuńczyka, zmiksować na jednolitą masę.Wbić jajko, wymieszać.
Cebulę i ogórki posiekać, ser pokroić w drobne paski. Dodać do masy mięsno-rybnej. Dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz oraz mąkę. Wyrobić ręką.

Formować nieduże, podłużne paluszki. Smażyć je z dwóch stron na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor.

Smacznego 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj