Krucha szarlotka z budyniem
10:05:00Krucha szarlotka z budyniem to jedno z pierwszych ciast, które zrobiłam samodzielnie. Najpierw przez długi czas przyglądałam się mamie, która sprawnie zagniatała ciasto. Później pomagałam w krojeniu jabłek na plastry. W końcu przyszedł czas, kiedy sama sięgnęłam do pożółkłej już kartki z odręcznie napisanym przepisem i z wielką ciekawością zabrałam się za wykonanie szarlotki. To przepis, który w niezmienionej formie powtarzam co najmniej kilka razy w roku. Jest przepyszne i przywołuje wspomnienia.
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12%
2 jajka
3/4 szklanki cukru
200 g masła lub margaryny
1 cukier wanilinowy
Masa:
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
1 kg jabłek
ew. cynamon
Z 3 szklanek mleka odlać 1/4 szklanki i rozmieszać w niej 2 budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać proszek budyniowy i chwilkę gotować ciągle mieszając.
Obrać jabłka i pokroić je w plasterki. Układać na cieście, posypać cynamonem i zalać gorącym budyniem.
Na wierzch rozwałkować drugą część ciasta. Można posypać grubym cukrem lub po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem. Piec 45 minut w temp. 180st.
Uwaga! ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia. Wtedy łatwiej też je pokroić, bo budyń nie rozlewa się na boki.
Smacznego!
7 komentarze
Wszystkie szarlotki są pycha! Twoja wygląda przesmakowicie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńAleż wspaniałe ciasto , nie wspomne o grzybach.
OdpowiedzUsuńA ja też w tym roku ...dostałam trochę, nie musiałam szukać:)
:) czasem produkty same garną się po to, aby je wykorzystać ;D
Usuńpozdrawiam!
idealna! kocham połączenie jabłek i budyniu
OdpowiedzUsuńszarlotka wymiata ;D
OdpowiedzUsuńo, a u Ciebie jak zwykle pysznie-szarlotkowo :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)