Bez kategorii/ Ciasta/ Ciasta miodowe/ Ciasta przekładane

Ciasto Aletki

Muszę się Wam przyznać. Mam słabość do ciast miodowych…:) Kiedy więc zupełnie przypadkiem natrafiłam na ten przepis, przeglądając forum CinCin, od razu wylądował w moich ulubionych. Ciasto jest bardzo podobne do publikowanego przeze mnie parę tygodni temu Ciasta Królewskiego. Z tą jednak różnicą, że przełożone jest masą budyniową i masą jabłkową, a zamiast biszkoptu jest jeszcze jeden blat miodowy. Najlepiej smakuje drugiego dnia. Podobno trzeciego też, ale nie dane mi było sprawdzić…
Polecam! 🙂


Składniki:

Ciasto: 

  • 50 dag mąki 
  • 2 jajka 
  • 10 dag margaryny 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 30 dag cukru pudru 


Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt o wym. 25 x30 cm. Przełożyć do 3 blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każdy blat w temp 180C przez 15 min. 

Krem: 

  • 2 szklanki mleka 
  • 15 dag cukru 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 20 dag margaryny 
  • cukier waniliowy 


Mąkę rozrobić w 1 szkl mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym – ugotować budyń. Dodać margarynę i przestudzić. 

Jabłka: 

  • 1 kg jabłek 
  • 1 galaretka owocowa 


Usmażyć obrane i starte jabłka. Dodać rozpuszczoną galaretkę w 1/2 szkl wrzącej wody. 

Przełożenie ciasta: ciasto – krem – ciasto – jabłka – ciasto 

Można zrobić polewę lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj