Pieczony camembert z kruszonką migdałowo-miodową i sałatką

15:00:00

Planujecie już świąteczne menu? Ja testuję różne przepisy, te bardziej i mniej tradycyjne. Pieczony camembert z kruszonką miodowo-migdałową to mój pomysł na świąteczną przystawkę. To danie łączy w sobie smaki, bez których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia: orzechy i miód oraz mandarynki. Zapiekany camembert podałam na lekkiej i chrupiącej sałatce z dressingiem miodowo-imbirowym, do którego użyłam bardzo zdrowego oleju lnianego. Całość jest elegancka, nowoczesna i nieziemsko smaczna. Ciągnący ser rewelacyjnie współgra z lekko słodką,orzechową kruszonką. Zakochacie się w tych smakach!




Składniki na 4 porcje:

  • 2 serki camembert (każdy o wadze 120 g)
  • 40 g migdałów
  • 1 kromka chleba
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
Dressing:

Sałatka:

  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 2 mandarynki
  • 1 laska selera naciowego
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki posiekanych migdałów


Aby przygotować kruszonkę migdałowo-miodową umieścić w pojemniku blendera migdały, masło, miód, szczyptę soli oraz chleb porwany dłońmi na drobne kawałki. Zmiksować, aż składniki się połączą i utworzą kruszonkę.
Serki camembert wyjąć z opakowania i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Na wierzchu każdego serka rozłożyć kruszonkę, delikatnie ją przyklepując. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować dressing. Imbir bardzo drobno posiekać. W słoiczku umieścić olej lniany, miód, sok z cytryny, pieprz, sól i posiekany imbir. Zakręcić słoik i energicznie potrząsać, by składniki dokładnie się połączyły, tworząc emulsję.
Szpinak umyć i osuszyć, umieścić w misce. Posypać pestkami granatu. Seler umyć i pokroić na cienkie plasterki, rozłożyć na szpinaku. Całość polać dressingiem i wymieszać. Sałatkę rozłożyć na talerze. Mandarynki obrać, ostrym nożem pokroić na plastry. Ułożyć po 3 plastry na każdej porcji sałatki i posypać migdałami.
Na sałatce ułożyć upieczony camembert. Podawać od razu, by serek był w środku ciągnący.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wyglafa na prawdę przepysznie. Z chęcią sie skuszę, ale na święta u mnie to nie przejdzie, tylko 12 trafycyjnych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wspaniale, teraz czas stworzyć takie dzieło w mojej kuchni :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy