Obiad/ Wege

Zdrowy obiad w 10 minut: Soczewica z warzywami w sosie pomidorowym

Czas to u mnie w październiku towar deficytowy. Właśnie rozpoczęłam ostatni rok studiów (kiedy to minęło?!), równolegle pracuję, staram się regularnie odwiedzać siłownię i przy tym wszystkich mieć też czas dla bliskich. Gdzie znaleźć w tym wszystkim czas na gotowanie? Jest ciężko, ale grunt to dobra organizacja. Nie wychodzę z domu bez posiłku i kilku przekąsek – to taki mój nawyk, z którego jestem naprawdę dumna 🙂 Dzięki temu unikam sytuacji, w których poza domem odzywa się we mnie wilczy głód; nie zapycham się niezdrowymi przekąskami ze sklepu, i – co ważne zwłaszcza dla studentów – oszczędzam pieniądze. Przygotowywanie szybkiego i zdrowego obiadu opanowałam do perfekcji. Dziś przedstawiam prosty, ale pyszny przepis na soczewicę z warzywami w sosie pomidorowym. Może wygląda niepozornie, ale syci na długo. Jeśli jesteście ciekawi, jak zrobić zdrowy obiad w 10 minut, spróbujcie tego dania!


Składniki (2 porcje)

  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • około 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: kminek, słodka papryka, curry, sól i pieprz
  • opcjonalnie: upieczone mięso (np. z poprzedniego obiadu), pokrojony w kostkę i podsmażony kurczak (lub tofu), świeża bazylia lub kolendra

W rondelku zagotować wodę. Soczewicę umieścić na sicie i dobrze przepłukać. Dodać do gotującej się wody, lekko posolić. Do gotującej się soczewicy dodać pokrojoną w kostkę marchew. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut (tak, by soczewica była miękka, ale nie rozgotowana).
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy: kminek, curry, szczyptę soli i słodką paprykę paprykę. Wymieszać i podsmażać przez około minutę. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Podsmażać warzywa przez kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć na małym ogniu przez około pół minuty. Soczewicę z marchewką odcedzić, wrzucić na patelnię, dodać passatę pomidorową i doprawić całość do smaku wedle uznania. Wymieszać. Dusić razem przez chwilę. Można podać jako samodzielne danie lub dodać mięso/tofu – wtedy obiad będzie jeszcze bardziej sycący.

Smacznego!

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Agata
    1 lipca 2019 at 21:45

    Pyszna kasza ! Wspaniały, prosty przepis ?

    • Reply
      Planeta Smaku
      1 lipca 2019 at 21:49

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  • Reply
    Marek
    9 lipca 2020 at 15:20

    Mega….. naprawdę dobry przepis.

  • Reply
    Zjeść się da
    28 stycznia 2021 at 09:24

    Nie robi się tego w 10min a w 30min.
    Przyprawy to kwestia gustu, ale jak ktoś nie jest weganiniem, to potrzebuje ostrej papryki. Ja danie ratowałem magi i papryką na koniec.
    Przeciętny przepis niestety… 3/5

  • Reply
    Planeta Smaku
    28 stycznia 2021 at 21:23

    Dziękuję za komentarz. Przyprawy i ich intensywność to zawsze kwestia gustu 🙂 i zapewniam, że danie jest do wykonania w 10 minut, wielokrotnie testowałam 🙂
    Nie mniej jednak dziękuję za opinię!

  • Skomentuj