Zdrowy obiad w 10 minut: Soczewica z warzywami w sosie pomidorowym

11:35:00

Czas to u mnie w październiku towar deficytowy. Właśnie rozpoczęłam ostatni rok studiów (kiedy to minęło?!), równolegle pracuję, staram się regularnie odwiedzać siłownię i przy tym wszystkich mieć też czas dla bliskich. Gdzie znaleźć w tym wszystkim czas na gotowanie? Jest ciężko, ale grunt to dobra organizacja. Nie wychodzę z domu bez posiłku i kilku przekąsek - to taki mój nawyk, z którego jestem naprawdę dumna :) Dzięki temu unikam sytuacji, w których poza domem odzywa się we mnie wilczy głód; nie zapycham się niezdrowymi przekąskami ze sklepu, i - co ważne zwłaszcza dla studentów - oszczędzam pieniądze. Przygotowywanie szybkiego i zdrowego obiadu opanowałam do perfekcji. Dziś przedstawiam prosty, ale pyszny przepis na soczewicę z warzywami w sosie pomidorowym. Może wygląda niepozornie, ale syci na długo. Jeśli jesteście ciekawi, jak zrobić zdrowy obiad w 10 minut, spróbujcie tego dania!



Składniki (2 porcje)

  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • około 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: kminek, słodka papryka, curry, sól i pieprz
  • opcjonalnie: upieczone mięso (np. z poprzedniego obiadu), pokrojony w kostkę i podsmażony kurczak (lub tofu), świeża bazylia lub kolendra


W rondelku zagotować wodę. Soczewicę umieścić na sicie i dobrze przepłukać. Dodać do gotującej się wody, lekko posolić. Do gotującej się soczewicy dodać pokrojoną w kostkę marchew. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut (tak, by soczewica była miękka, ale nie rozgotowana).
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę oraz przyprawy: kminek, curry, szczyptę soli i słodką paprykę paprykę. Wymieszać i podsmażać przez około minutę. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Podsmażać warzywa przez kilka minut, mieszając. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażyć na małym ogniu przez około pół minuty. Soczewicę z marchewką odcedzić, wrzucić na patelnię, dodać passatę pomidorową i doprawić całość do smaku wedle uznania. Wymieszać. Dusić razem przez chwilę. Można podać jako samodzielne danie lub dodać mięso/tofu - wtedy obiad będzie jeszcze bardziej sycący.

Smacznego!


You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy