Budyniowy przekładaniec z herbatnikami i galaretką

09:30:00

Chociaż na co dzień preferuję zdrową kuchnię (co widać po większości przepisów na blogu), nie ograniczam się jedynie do przepisów "fit". Kiedy więc mama poprosiła mnie o zrobienie ciasta, które niedawno poleciła jej koleżanka, zabrałam się do pracy. Przedstawiam Wam ciasto bez pieczenia - budyniowy przekładaniec z herbatnikami i galaretką. Całkowicie nie fit, z masłem, cukrem i mlekiem. Za to naprawdę smaczne, proste i efektowne :)






Masa budyniowa:

  • 800 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • opcjonalnie: 1 łyżka rumu lub spirytusu


Dodatkowo:

  • ok. 40 dag herbatników
  • 1 galaretka truskawkowa
  • owoce - u mnie jeżyny i winogrono bezpestkowe


500 ml mleka wlać do garnka, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Dodać esencję waniliową lub ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować (by pozbyć się jakichkolwiek grudek) i wlać do gotującego się mleka. Energicznie mieszając ugotować budyń i ostudzić.


Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać partiami schłodzony budyń i opcjonalnie łyżkę alkoholu. Gotową masę budyniową podzielić na trzy części.
Formę o wym. 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy rozłożyć warstwę herbatników, następnie masę budyniową i znów - warstwę herbatników, masę budyniową, ostatnią warstwę herbatników i na koniec masę budyniową. Wierzch ciasta udekorować owocami. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc - wtedy całkowicie stężeje i będzie się dobrze kroić.

Smacznego!

You Might Also Like

1 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy