Superkrakersy z ziarnami (bez mąki, wegańskie)

07:43:00

Jeśli lubicie pochrupać coś między posiłkami, ten przepis będzie dla Was idealny! Ja kompletnie przepadłam, kiedy po raz pierwszy upiekłam te krakersy. Zrobione z samych super zdrowych ziaren, bez mąki i innych niepotrzebnych składników. Rewelacyjnie chrupiące, wyśmienite zarówno solo, jak i w roli chrupkiego pieczywa - z hummusem to już w ogóle bajka :) Nie zastanawiajcie się długo. Po prostu je upieczcie!




Inspiracja

Składniki na około 16 sztuk *

  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 3 łyżki płatków jaglanych (lub owsianych)
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki nasion konopii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ok. 1 i 1/4 szklanki wody


*w zależności od tego, jak duże krakersy preferujecie

Wszystkie suche składniki umieścić w pojemniku blendera i pulsacyjnie zmiksować na drobniejsze kawałki (ale nie proszek!). Dodać wodę i wymieszać. Odstawić na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać - masa powinna być gęsta, a chia i siemię wytworzyć "kleik", który wszystko zespoli. Jeśli masa wciąż jest płynna, zamieszać i odstawić jeszcze na chwilę, ewentualnie dosypać niewielką ilość dowolnych nasion.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej masę, tworząc cienką warstwę (2-3mm). Ostrym nożem lub radełkiem do pizzy pokroić na kwadraty lub prostokąty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec z termoobiegiem przez około 25-30 minut, aż krakersy lekko się zezłocą i będą chrupkie. Wciąż lekko ciepłe krakersy zdjąć z blachy. Przechowywać w suchym miejscu do kilku dni.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Czy chia i konopie można zamienić czymś bardziej przystępnym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasiona konopii można zastąpić większą ilością ulubionych ziaren. Nasiona chia są teraz dostępne w większości sklepów i są konieczne, gdyż tworzą spoiwo krakersów. Ewentualnie można spróbować zastąpić je większą ilością siemienia lnianego.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy