Chleb z kaszy gryczanej (bez mąki i drożdży)

07:39:00

To zdecydowanie moje ostatnie odkrycie - chleb gryczany bez mąki i drożdży, do którego zrobienia potrzebna jest jedynie.. kasza gryczana (niepalona), woda i sól. To niewiarygodne, że z tak niewielu składników powstaje taki pyszny, treściwy, wilgotny (niczym na zakwasie) bochenek. Dodatkowy plus? Wymaga naprawdę minimum pracy. Jedyne, co musicie zrobić, to namoczyć kaszę i uzbroić się w cierpliwość - wykonanie tego chleba zajmuje min. 36 godzin. Ale warto, jest rewelacyjny (i naturalnie bezglutenowy)!




Składniki na 1 bochenek:
  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • woda
  • pestki dyni/sezamu/słonecznika do posypania

Kaszę gryczaną umieścić w garnku i zalać dużą ilością wody (u mnie około 5 cm powyżej poziomu kaszy). Odstawić na 24 godziny, pilnując, by kasza cały czas była przykryta wodą. Po tym czasie nadmiar wody (jeżeli taki jest) zlać znad kaszy. Dodać sól i zblendować (przy pomocy blendera ręcznego) na jednolitą masę o konsystencji przypominającej gęsty budyń. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie na minimum 12 h. W tym czasie chlebek powinien zacząć "pracować" i może delikatnie podrosnąć.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Chlebek posmarować odrobiną wody i posypać ulubionymi pestkami. Piec przez około 60-70 minut, po czym ostudzić całkowicie. Upieczony chleb można pokroić na kromki. 

Uwaga: chlebek jest wilgotny i ciężki, przypominający dobry chleb na zakwasie. Nie wyrasta za bardzo, więc warto użyć mniejszej foremki. Nie wysycha w chlebaku, ale jeśli nie zjecie go w ciągu kilku dni lub chcecie przedłużyć jego świeżość, polecam zamrozić pokrojony na kromki bochenek od razu po ostudzeniu.

Smacznego!


Wpis bierze udział w konkursie


zBLOGowani.pl

You Might Also Like

13 komentarze

  1. właśnie już od dawna mam ochotę na ten chlebek! na pewno upiekę niedługo, tym bardziej, że bardzo lubię kaszę gryczaną :) wygląda przepysznie, a tak prosto go zrobić, że nie można długo zwlekać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też długo zwlekałam i bardzo tego żałuję :D Zachęcam do upieczenia! :)

      Usuń
    2. właśnie siedzi w piekarniku, zaraz wyciągam! <3 nie umiem się doczekać, bo wygląda przepysznie! :) dzięki!

      Usuń
  2. Zabieram się do zrobienia tego chleba już długo i mam nadzieję, że w końcu mi się uda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zastanawiaj się zbyt długo, naprawdę warto :)

      Usuń
  3. Czy uda się z domieszką innej kaszy np 300 g gryczanej a 100 g jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie próbowałam z innym rodzajem kaszy. Ale myślę, że niewielki dodatek jaglanej nie wpłynie znacząco na konsystencję, więc można spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy uda się z domieszką innej kaszy np 300 g gryczanej a 100 g jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udał się, jest smaczny tylko trochę słony, za drugim razem dodam tylko łyżeczkę soli. Swoją drogą ciekawe, czy można taki chlebwk upiec też z innych kasz :-)

      Usuń
    2. Olu, dziękuję za informację! :) Dobrze wiedzieć, że dodatek kaszy jaglanej również się sprawdził :)
      Jeśli chodzi o inne kasze, natrafiłam w sieci na podobny chleb z dodatkiem komosy ryżowej (quinoa). Nie próbowałabym za to z palonymi kaszami - pęczakiem, gryczaną ciemną czy jęczmienną. Przez proces palenia tracą one zdolność do aktywacji pod wpływem namaczania i taki chleb może się nie udać.
      Pozdrawiam! :)

      Usuń
  6. Też robiłam chleb z kaszy gryczanej ale w inny sposób, Twój jest bardzo zachęcający!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, trochę czasochłonny, ale za to zdrowy i bez drożdży :) na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym bardzo chciała, by był gotowy od ręki;) Mimo to warto zaplanować jego pieczenie, jest pyszny!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy