Sernik na zimno z chia na piernikowo-daktylowym cieście

07:02:00

Sernik to już tradycja na moim świątecznym stole. Uwielbiam te tradycyjne, pieczone, ciężkie od prawdziwego twarogu, ale przed świętami wypróbowuję też bardziej nowoczesne i oryginalne przepisy. Jeden z nich zaprezentuję Wam w tym wpisie - sernik na zimno z chia! Jest nietypowy, ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą puszystą piankę i pudding chia. Wzbogaciłam go o pomarańczowo-kokosowe aromaty i upiekłam do niego spód daktylowo-piernikowy. Żeby było już zupełnie świątecznie, na wierzchu tężejącej masy ułożyłam wcześniej upieczone pierniczki. Jestem bardzo zadowolona z efektu! Ciasto pięknie się prezentuje, łatwo kroi i przede wszystkim, zaskakuje smakiem. Możemy go też łatwo przerobić na bardziej dietetyczny sernik, zamieniając cukier puder np. na ksylitol. Polecam!

 


  • Spód:
  • 3/4 szklanki daktyli
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Masa serowa:
  • 650 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • około 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, jeśli preferujemy słodsze desery)
  • 3 pełne łyżki nasion chia
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 150 ml wrzątku
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • Dodatkowo:
  • Dowolna ilość pierniczków do dekoracji

Daktyle zalać 1/2 szklanki wody i zagotować. Dodać sok z pomarańczy, gotować, aż daktyle się rozpadną. Ostudzić. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Masło rozpuścić i przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do daktylowego kremu dodać żółtka i chłodne, roztopione masło, zmiksować. Mąkę kokosową i ziemniaczaną połączyć razem z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do masy daktylowej i zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie połączyć z pozostałą masą, mieszając łopatką. Blachę (u mnie o wym. 21x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto daktylowe. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Nasiona chia zalać mlekiem kokosowym i odstawić na około godzinę, kilkukrotnie mieszając je w tym czasie. 
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia.

Wszystkie składniki masy serowej (twaróg, namoczone nasiona chia, cukier, sok i skórkę z pomarańczy) połączyć ze sobą i zmiksować do chwili uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dosłodzić. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować krótko, aż żelatyna rozprowadzi się równomiernie w masie serowej.
Gotową masę przelać na ciasto, na wierzchu ułożyć pierniczki. Wstawić do lodówki na minimum 3-4 godziny (najlepiej na całą noc).

Smacznego!


Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom bloga spokojnych, radosnych, pełnych życzliwości Świąt Bożego Narodzenia. Pamiętajcie, że pyszne jedzenie jest ważne, ale nie najważniejsze - spędźcie więc te święta tak, jak sobie wymarzycie :)


Wpis bierze udział w konkursie


zBLOGowani.pl

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Zdecydowanie moje smaki! Z chia jeszcze sernika nie robiłam, ale chyba wypróbuję już po świętach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie mam zamiar wypróbować dziś :) a czy mogę czymś zamienić mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
  3. Użyłabym w zamian 2 łyżek mąki pszennej :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak pięknie pokrojony!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy