Burgery jaglane z komosą ryżową, cukinią i marchewką

11:06:00

Zdrowsza wersja tradycyjnych, smażonych kotletów. Pieczone burgery jaglane z cukinią to świetny pomysł na sycący obiad. Dodatek komosy ryżowej nadaje im oryginalnego smaku (ale spokojnie, jeśli jej nie macie, użyjcie po prostu większej ilości kaszy jaglanej), a dzięki cukinii i marchewce nie są suche. Idealnie sprawdzają się na lunch do pracy lub na uczelnię!




Składniki na ok 10 kotletów:

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 1 średnia cukinia 
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, oregano, curry, kuminu
  • pieprz i sól do smaku


Kaszę jaglaną podprażyć w rondelku,aż zacznie uwalniać lekko orzechowy aromat. Zalać wrzącą wodą, przepłukać, wylać wodę i zalać świeżą (też wrzącą), ok. 3 cm ponad poziom kaszy. Lekko posolić. Zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować, aż wchłonie cały płyn. W podobny sposób ugotować komosę ryżową i wymieszać obie kasze.
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i lekko zrumienić. Pod koniec smażenia dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać startą na tarce marchewkę i sos sojowy. Smażyć jeszcze chwilę.
W dużej misce dokładnie wymieszać kaszę, komosę, cukinię i cebulkę z przyprawami, dodać jajko, oliwę, zmielone płatki owsiane i siemię lniane. Bardzo dokładnie ugnieść rękami, aż powstanie jednolita masa. Mokrymi dłońmi formować kotleciki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. W połowie pieczenia można lekko obrócić kotlety na drugą stronę - wtedy równomiernie się przypieką.


Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy