Bardzo krucha szarlotka orzechowo-owsiana z budyniem

10:52:00

Połączenie jabłek, budyniu i orzechów to dla mnie definicja najlepszej szarlotki. A jeśli dodatkowo zamiast mąki pszennej użyjemy płatków owsianych i zmielonych orzechów? Wtedy powstanie zdrowsza wersja szarlotki, która bardzo przypadła do gustu całej mojej rodzinie :) Bardzo krucha, orzechowo-owsiana. Z dodatkową warstwą budyniu, który idealnie łączy się z kruszonką i jabłkami. Jeśli poszukujecie czegoś mniej tradycyjnego - warto wypróbować ten przepis :)




Składniki:
  • Ciasto:
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g płatków owsianych, zmielonych na mąkę
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżki mleka 
  • Budyń:
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • Jabłka:
  • ok. 1 kg jabłek, najlepiej szara reneta
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta cynamonu

Orzechy, mąkę kokosową, mielone płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w misce. Dodać zimne masło i jajko oraz mleko i zagnieść ciasto, przypominające kruszonkę. Podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą część przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o boku 21 cm) i delikatnie "uklepać" dłonią. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Drugą część ciasta również schłodzić w lodówce.

W międzyczasie przygotować jabłka: obrać je i pokroić w małe kawałki. Umieścić w dużym garnku  razem z cukrem i cynamonem i prażyć na małym ogniu, aż rozpadną się prawie całkowicie.

Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, dodając odpowiednią ilość mleka (2 szklanki).

Schłodzony spód ciasta podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 15 minut. Wyjąć, nałożyć na niego uprażone jabłka, przykryć budyniem i posypać pozostałym ciastem. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Ostudzić i kroić w kwadraty.


You Might Also Like

0 komentarze

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy