Zupa krem z pieczonej dyni i warzyw korzeniowych

10:37:00

Zupy krem nie mają sobie równych w okresie jesienno-zimowym. Uwielbiam je przygotowywać, bo są pyszne, sycące i przede wszystkim, co dla mnie najważniejsze - przyjemnie rozgrzewające. Najczęściej przemycam w nich zdrowe składniki, takie jak imbir, kurkuma, czosnek i cebula, przez co świetnie sprawdzają się również jako naturalne wzmacniacze odporności. I taka kuracja ciepłą zupą krem chyba naprawdę działa, bo jak dotąd (i mam nadzieję, taki stan utrzyma się jak najdłużej) nie łapią się mnie żadne infekcje. Dziś na tapecie krem z pieczonej dyni i warzyw korzeniowych - marchewki i pietruszki. Dodatkowo podałam ją z chrupiącymi chipsami jarmużowymi oraz tahini. Zdrowiej się już chyba nie da ;) Warto zrobić ją w większej ilości i podzielić z najbliższymi. Bo pamiętajcie, że trzeba dbać nie tylko o siebie - a to danie przygotowane z dbałością zarówno o zdrowie, jak i podniebienie :)






Składniki:

  • 1 dynia hokkaido (moja o wadze 800 g)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz 
  • Chipsy z jarmużu: jarmuż (umyty, pokrojony na drobne listki, pozbawiony twardych części), szczypta soli, odrobina oliwy

Dynię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej warzywa oraz czosnek (w łupinkach), skropić olejem i posypać solą. Piec przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą przypieczone. 
W tym samym czasie można przygotować chipsy z jarmużu. Umyte listki jarmużu rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem, skropić oliwą i posypać solą. Piec przez około 10-15 minut w 180 stopniach, aż jarmuż będzie chrupiący.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić na nie pokrojoną cebulę i zeszklić, dodając przyprawy. W garnku podgrzać bulion. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu (czosnek obrać wcześniej z łupin), dodać cebulkę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Lekko przestudzić, a następnie zmiksować na gładki krem przy pomocy blendera (jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody). Dodać sos sojowy, wymieszać. Podawać z chipsami z jarmużu oraz tahini.

Smacznego!



Jeśli dbacie o jakość nie tylko przy przygotowaniu potraw, ale także w ich podaniu, zerknijcie do sklepu Dajar, gdzie na hasło ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10% zniżki na produkty marki Ambition. Warto, bo znajdziemy tam dobrej jakości produkty w przystępnych cenach.

Ambition z dbałością

Danie bierze udział w konkursie #Ambition

You Might Also Like

3 komentarze

  1. ja również jestem fanką zup/kremów i też była u mnie wczoraj na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak micha pysznej, rozgrzewającej zupy w jesiennych smakach - idealna gdy za oknem tak szaro i chłodno :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy