Trufelki/ Zdrowe słodkości

Zdrowe trufle orzechowo-jaglane (jak Michałki)

Trufle i kawa. Czy może być lepszy pomysł na chwilę przerwy od codziennych obowiązków? Zostawcie jednak wszelkie sklepowe czekoladki. Mam dla Was przepis, który uratuje Was w sytuacji, gdy pilnie potrzebujecie małego zastrzyku energii i jednocześnie dbacie o zdrowe odżywianie. Trufle orzechowo-jaglane! Kiedy tylko spróbowałam jednej z kuleczek, wiedziałam, że w smaku przypominają mi jakieś znane słodycze. Długo nie mogłam jednak odgadnąć, o jaki smak dokładnie chodzi. W końcu wpadłam na pomysł – Michałki! Nie jest to dokładnie ten sam smak, ale bardzo podobny. I bardzo mnie cieszy, że moja wersja nie zawiera cukru ani innych, niezdrowych składników. Sami oceńcie patrząc na skład tych trufli! I zróbcie je, koniecznie. Zdrowe Michałki, czy może być coś lepszego?


Składniki na ok. 6 trufli:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu 
  • opcjonalnie: 1 łyżka odżywki białkowej
  • karob (lub kakao) do obtoczenia trufli

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować, aż połączą się w jednolitą masę. Gdyby była zbyt sucha, dodać jeszcze odrobinę masła orzechowego, gdyby była zbyt klejąca – dodać płatków jaglanych. Formować trufle wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w kakao lub karobie. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj