Zdrowe muffinki marchew-jabłko-banan z serkiem chałwowym

07:10:00

Zdrowsza wersja muffinek z jabłkiem, marchewką i bananem, które od 4 lat są już na blogu :) Tym razem zamiast mąki pszennej użyłam zmielonych płatków owsianych i mąki jaglanej, a zamiast cukru - ksylitolu. Jednak największą zmianą jest w tych muffinkach warstwa z kremowego serka o smaku chałwy. Jak ją osiągnęłam? Bardzo prosto - wystarczy zmiksować twaróg z tahini i czymś słodkim :) Jakie dobre te małe, jesienne babeczki! Bez cukru i bez pszenicy, ale za to z pełnią smaku.





Składniki na 12 sztuk:
  • 100 g płatków owsianych
  • 60 g mąki jaglanej
  • 20 g mąki kokosowej (lub wiórków kokosowych zmielonych na mąkę)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g ksylitolu (można zastąpić cukrem)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 duży, dojrzały banan (110 g)
  • 1 soczyste jabłko (200 g)
  • 1 marchewka (120 g)
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju (50 g)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Warstwa serowa:
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • 2 łyżki tahini

Płatki owsiane zmielić. Połączyć w misce razem z mąką jaglaną, mąką kokosową, proszkiem do pieczenia, ksylitolem, cynamonem i kardamonem. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłko dobrze umyć i zetrzeć na tarce. W malakserze zmiksować banana, jabłko, marchewkę, jajka, olej i masło orzechowe na jednolitą masę. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia. 
Ciastem napełnić silikonowe lub papierowe foremki na muffinki (do 3/4 wysokości). 
W malakserze lub blenderze zmiksować twaróg, jajko, tahini i ksylitol. Masę serową wyłożyć łyżką na muffinki. Wykałaczką rozmieszać z ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 40 minut. Wystudzić.

Smacznego!


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Sezonowe ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są, w takiej wersji z ksylitolem i zmielonymi płatkami to coś dla mnie, z chęcią skorzystam kiedyś z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają, zjadłabym na pewno! Szczególnie ta serowa warstwa<3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy