Ciasteczka z orzechami włoskimi

07:26:00

Podwójnie orzechowe ciasteczka z orzechów włoskich to świetna propozycja na jesienną, słodką przekąskę. Są idealnie kruche i utrzymują wykrojony kształt - pora więc wygrzebać z kuchennych szuflad artystyczne foremki do pieczenia i zakasać rękawy! A, i pamiętajcie - orzechy włoskie to samo zdrowie, więc nie miejcie wyrzutów sumienia sięgając po takie ciasteczko :)




Ciasteczka z orzechami włoskimi

Składniki na ok. 20 ciastek (ilość zależy od użytych foremek):

  • 80 g orzechów włoskich
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji


Orzechy włoskie mielimy. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodajemy jajko i masło. Zagniatamy ciasto, aż składniki się połączą w jednolitą całość. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolicę i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdego układamy połówkę orzecha włoskiego. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 180 stopni.


You Might Also Like

3 komentarze

  1. wyglądają przepysznie,
    śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne takie do pochrupania z kubkiem mleka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechowe ciasteczka to jedne z moich ulubionych, pięknie pachnie w całym domu podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy