Batony/ Bez cukru/ Zdrowe słodkości

Zdrowe batoniki marchewkowe, bez pieczenia

Czasem macie już dość kanapek leżących na dnie Waszego lunchboxa? A może chcecie przygotować zdrowe słodycze, które będzie można przekąsić do kawy? Nie ważne, co Wami kieruje, ważne, że przychodzę Wam z pomocą 😉 Zdrowe batoniki marchewkowe z bakaliami, płatkami owsianymi i polewą czekoladową (także bez cukru!) to bardzo fajny pomysł na przekąskę. Wystarczy zmieszać ze sobą kilka składników wieczorem i rano cieszyć się pysznymi batonami 🙂 Przepis ten idealnie nadaje się także dla wegan i wszystkich tych, którzy unikają cukru. Polecam! Zmodyfikowałam przepis znaleziony u Darii.

Składniki na ok. 5 batonów:
  • 100 g marchewki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki daktyli
  • garść orzechów lub bakalii (u mnie pestki dyni, orzechy ziemne, żurawina)
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • Polewa:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • opcjonalnie: 2 łyżki dowolnego mleka
  • Do posypania:
  • amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe, mielone orzechy – wg uznania
Daktyle zalać niewielką ilością wody, zagotować, aż zmiękną i zaczną się rozpadać. Dodać do nich olej kokosowy, siemię lniane, startą na drobnych oczkach marchewkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe, cynamon i kardamon, zmiksować przy użyciu blendera na dość gładką masę. Gdyby masa wydawałaby się Wam zbyt klejąca, dodać jeszcze trochę więcej płatków owsianych i ponownie zblendować. Dodać orzechy lub bakalie i wmieszać do masy. 
Pojemnik plastikowy lub prostokątną foremkę wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć całą masę i mocno docisnąć do brzegów. 
W rondelku rozpuścić olej kokosowy. Dodać kakao i ksylitol, podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dodać niewielką ilość mleka.
Polewą polać masę marchewkową. Posypać amarantusem lub innymi dodatkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rano Wyjąć masę z foremki, zdjąć folię i pokroić ostrym nożem na batoniki. 
Zajadać od razu lub przechowywać w lodówce.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj